Şanlıurfa’da, kökeni 100 yıl öncesine dayanan el yapımı defler, şehir sakinlerinin ilgisini çekiyor. Geleneksel el sanatlarına gösterilen bu yoğun ilgi, tarihi enstrümanların kültürel mirasımızdaki önemini vurguluyor.
Usta ellerin becerikli dokunuşlarıyla suya bırakılan ve titizlikle tüyleri temizlenen deriler, neredeyse bir sanat eseri halini alıyor.
El defleri, geniş bir yelpazede kullanılarak çeşitli etkinliklerde, düğünlerde ve dini törenlerde sıkça tercih edilirken, fiyatları ise boyutuna göre 150-1000 lira arasında farklılık gösteriyor. Kentte el defi yapan esnaf, deflere ilgi olduğunu ama herhangi bir faaliyet olmadığını ifade ederek en çok zikir yapanlar, kuran kurslarında olanların ilgi gösterdiğini söyledi.
“El Definin Özünde Deri Vardır”
Şanlıurfa da el defi yapan esnaf Mehmet Karaca, el definin vurmalı bir çalgı olduğunu vurgulayarak,” el definin tarihi yüz yıl öncesine dayanır. Bizim bu bölgede zikirlerde, Mevlütlerde, tasavvufi musikisinde, sıra gecelerinde, arkadaşlar arasında kullanılır. Deri bize kasaptan ham madde olarak gelir, dört günlük bir işlemden sonra def yapımına hazır hale getirilir. Türkiye’de pek fazla def mesleği yapılmıyor. Yapan nadiren bulunur” ifadelerine yer verdi.
“Deflere İlgi Var Ama Dışa Yönelik Çalışmalarımız Yok”
Karaca konuşmasının devamında ise “El definde fiyatlar değişiyor büyük ve küçüklüğüne göre sıralanıyor. 150 TL’den başlayıp 1000 TL ye kadar devam ediyor. Ne valilik ne de belediye bu konularda hiçbir faaliyet göstermiyor. En çok zikir yapanlar, yeni yetişen gençlerimiz, kuran kurslarında olanlar, daha ilgi gösteriyor. Kendi emeğimizle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Gençlerimiz bu mesleği istiyor ama gelecek yok imkân yok. imkan sağlanırsa ekmek te yenilir merak da olur ölmeyecek bir meslektir ”dedi.