Siirt’te Türkçe Konuşamayan Hasta Tartışması Mecliste

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde geçtiğimiz günlerde tedavi olmak isteyen Fatma Sümeli isimli yurttaşın Türkçe bilmediği için tedavi edilmediği iddia edildi. Konuyu Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş Sağlık Bakanı’na sordu.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir hasta, Türkçe bilmediği için muayene edilmediğini iddia etti. Konu Siirt Milletvekili tarafından Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istendi.

Siirt’te Türkçe Konuşamayan Hasta Tartışması Mecliste

Siirt Milletvekili Erdoğan Sarıtaş’ın soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde tedavi olmak isteyen Fatma Sümeli isimli yurttaş, Türkçe bilmediği için tedavi edilmedi. Sümeli işitme sorunu yaşadığı için 17 Eylül’de hastaneye gitti. Ancak Sümeli’nin Türkçe bilmemesi nedeniyle “Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)” testi yapılamadı. Muayeneyi gerçekleştiren doktor, test için hazırlanan evraka “Hasta, Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi” şeklinde not düştü. Sümeli ailesi, doktorların ilk muayeneden sonra Diyarbakır veya Batman’daki hastanelere gitmeleri gerektiğini söylediklerini ifade etti. Aile üyeleri, orada tercüme edebileceklerini ancak ilgili doktordan böyle birü talebin olmadığını ifade etti. Bu örnekte de görüldüğü üzere tek dil zorunluluğu insanların sağlığına, hatta canına mal oluyor. Bu nedenle sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tamamında Kürtçe’ye dair düzenlemelerin yapılması elzemdir.

Ba bağlamda;

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde Türkçe bilmediği için hastasını muayene etmeyen doktor ile ilgili herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı nedenlerden dolayı tedavi edilmeyen başka yurttaşlar var mıdır?

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türkçe bilmeyen yurttaşlar için çözüm planınız var mıdır?

Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca bu alana dair sorunlarına ilişkin bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır?

Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siirt’te Türkçe Konuşamayan Hasta Tartışması Mecliste
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 21 Eylül 2024, 12:26

    […] için kendisine “Konuşmayı Alma Eşiği” testi yaptırılmadığı iddia edildi. Ne Haber Ajansının konuyu gündeme getirmesinin ardından Siirt Milletvekilinden sonra CHP Diyarbakır Milletvekili […]

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!