SİİRTLİ ESNAFI KREDİ BİLE KURTARAMADI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirtli esnaf, salgın döneminde çok zor günler geçirirken, hibe desteğine muhtaç kaldı. %80’i krediyle geçinen esnafın 300’ü aşkını ise ayakta duramayıp kepenk kapattı.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 2 yılı aşkın süredir tüm Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Pandemi döneminde en çok etkilenen sektörler ise küçük esnaflar oldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle 2 yılı aşkın süredir zor günler geçiren 4 bin 700 Siirtli esnaf, tam kapanmanın ardından iflasın eşiğine geldi ve kepenk kapatmaya başladı.

Kapatmalarda Büyük Artış Yaşıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2021’in ilk çeyreğinde kapanan esnaf sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 29 bini aştı. Yine pandemi kısıtlamaları altında geçen 2020 yılında ise 99 bin 588 esnaf kepenk kapatmıştı.

Siirt’te Pandemi Sürecinde 300’e Yakın Fazla Esnaf Kepenk Kapattı

Siirt’te kepenk kapatan esnaf sayısında son 2 yılda büyük artış yaşandığı belirtildi. Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Emrullah Alakaşlı, pandemi döneminde esnafın çok zor günler geçirdiğini belirterek, bu süreçte Siirt’te 300’ün üzerinde esnafın dükkânına kepenk vurduğunu ifade etti.

Yüzde 80’i Krediyle Geçinen Esnaf Hibe Desteğine Muhtaç

Alakaşlı, “Pandemi sürecinden en çok etkilenenler esnaflar oldu. Her yıl kayıt yapanlar terklerin 4 katıydı ama bu yıl terkler daha fazla. Esnaf kirasını SGK borcunu ödeyemiyor. Esnafın yüzde 80’i krediyle geçiniyor. Hemen hemen her gün birkaç kişi esnaf kefalet kredisine başvuruyor. Yüzde 8.5 faizle kredi alıyor. Esnaf açıklanan hibe desteğinden yaralanarak bir nebze de olsa rahatlamak istiyor. Belki bir aylık kirası bile değil ama bu desteğe muhtaç kalıyor.” dedi.

Son İki Yılda İntihar Olayları Arttı

Pandemi döneminde Siirt’te intihar olaylarının da artması dikkat çekti. Son 2 yılda intihar olaylarının daha arttığını belirten Uzman Psikolog Nazlı Aparı, “Ekonomik kriz nedeniyle intihar girişimleri arttı. İntihar olaylarının büyük kısmının nedeni işsizlik ve maddi kriz.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SİİRTLİ ESNAFI KREDİ BİLE KURTARAMADI
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!