İkinci El Araç Alım Satımında Yeni Dönem Başlıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de ikinci el araç alım satımında yeni dönem 27 Eylül Cuma günü itibarı ile başlıyor. Ticaret Bakanlığının ikinci el araç alışverişini güvenli hale getirmek için geliştirdiği ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ 27 Eylül’den itibaren zorunlu olacak.

Son dönemde kredi faizlerindeki artış, Türkiye’de otomobil piyasasında önemli değişikliklere neden oldu. Yüksek faiz oranları nedeniyle araç almak isteyen vatandaşlar, parasını faiz ve altına yatırdı.

İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Otomobil piyasasında önemli değişiklilere yol açacak Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği’nin ortak çalışmasıyla geliştirilen ‘Güvenli Ödeme Sistemi’  27 Eylül’den itibaren zorunlu olacak.

‘GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ’ NEDİR?

Güvenli Ödeme Sistemi ile alıcı ve satıcının telefonuna eş zamanlı olarak bir referans numarası gönderilecek. Alıcı, bu referans numarasını kendi bankacılık uygulamasında ilgili alana girdikten sonra ödeyeceği tutar ve araç bilgilerini görüntüleyebilecek.

Ticaret Bakanlığı sosyal medya hesapları üzerinde sistemin nasıl uygulanacağı ile alakalı şu ifadeleri kullandı: “İkinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirecek, dolandırıcılık vakalarını tümüyle ortadan kaldıracak yeni sisteme geçiyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Noterler Birliği iş birliği ile hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül tarihi itibari ile zorunlu hale gelecek”

Konu ile ilgili Urfanatik mikrofonlarına konuşan Galerici esnafı Vedat Çelik, “ ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ ile hem alıcı hem de satıcı için daha güvenli bir alışveriş deneyimi sağlanacak ”dedi.

İkinci El Araç Alım Satımında Yeni Dönem Başlıyor!

“PİYASALARIN CANLANMASI İÇİN FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİ GEREKİYOR”

Bir yıla yakın araç piyasasının durgun olduğunu ifade eden Vedat Çelik, “İş olarak piyasa 1 yıla yakındır durgun. Faizlerin yüksek olması nedeniyle insanlar daha çok mevduata yöneldi ve bu durum piyasalardaki hareketliliği azalttı. Son bir yıla baktığımızda, geçen sene 400.000 TL’ye sattığımız aracı bu sene 350.000 TL- 340.000 TL bandında satıyoruz. Bu da yaklaşık 100.000- 150.000 TL arasında bir düşüşe işaret ediyor. Piyasaların canlanması için faiz oranlarının düşmesi gerekiyor” dedi.

NAKİT PARA (HIRSIZLIK, SAHTE PARA VB.) ORTADAN KALDIRIYOR

Güvenli ödeme sisteminin hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan önemli bir mekanizma olduğunu söyleyen Vedat Çelik, “Dolandırıcılık olaylarının artmasıyla birlikte, bu sistem bankalar aracılığıyla yapılan ödemeler ve noter işlemleri sayesinde güvenli bir alışveriş imkânı sunuyor. Hem alıcı parasını kaptırma riskini azaltıyor hem de satıcı parasını güvence altına almış oluyor. Ayrıca, nakit para taşımanın getirdiği riskler (hırsızlık, sahte para vb.) de ortadan kalkıyor” sözlerini sarf etti.

İkinci El Araç Alım Satımında Yeni Dönem Başlıyor!

“GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİNİ ARAÇ ALIM SATIMINDA TERCİH EDİLMELİ”

Vedat Çelik konuşmasının devamında, “27 Eylül’den sonra belirli bir banka üzerinden EFT, havale veya farklı ödeme yöntemleriyle ödeme yapılması zorunlu hale gelecek. Alıcıya verilecek bir referans numarası ile ödeme yapılacak ve devir işlemi gerçekleştirilecek. Bu sayede hem alıcı hem de satıcı için daha güvenli bir alışveriş deneyimi sağlanacak. Dolandırıcılık olaylarının artması ve yüksek tutarlarda yapılan işlemler göz önüne alındığında, bu güvenli ödeme sistemini kullanmak oldukça önemli. Araç satışı gibi önemli bir konuda hem alıcı hem de satıcı için para güvencesi çok değerlidir. Bu nedenle, herkesin bu sistemi tercih etmesi büyük fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İkinci El Araç Alım Satımında Yeni Dönem Başlıyor!
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!