“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küçük yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarının dramını ele alan ve Persona Sanat Topluluğu tarafından sahnelenen “Kiraz Çiçekleri” tiyatro gösterisi yoğun ilgi gördü.

Sergilenen tiyatro gösterisinde çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı dramı göstermek istediklerini belirten oyunun yazar ve yönetmeni Agit Destan, “Persona Sanat Topluluğunu kurdum 3 yıldan beridir Siirt’te gönüllü bir şekilde tiyatro oyunları sergiliyoruz.” dedi.

Dünya’da her üç saniyede bir çocuğun evlendirildiğini belirten Destan, “Kiraz Çiçekleri oyunumuzun konusu. Küçük yaşta zorla evlendirilen kızların dramı. Dünyada her 3 saniyede bir çocuk evlendiriliyor. Ülkemizde de maalesef rakamlar hiç iç açıcı değil. Sesi duyulmayan kız çocuklarının sesi olmaya çalışıyoruz. Hiçbir çocuğun zorla evlendirilmesine gönlümüz razı değil.” diye konuştu.

“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”

‘Biz onları duymuyoruz görmüyoruz’

Kiraz çiçeklerinin Japon felsefesinde yaşam ve ölümü temsil ettiğini vurgulayan Destan, şunları söyledi:

“Kiraz çiçekleri Japon felsefesinde yaşam ve ölümü temsil eder. Zira kiraz çiçekleri baharın ilk günlerinde açılır ve kısa sürede hayatlarının baharında ölürler. Bizce kiraz çiçekleri zorla evlendirilen ve ertesinde hayatının baharında ölüme mahkum edilen küçük kız çocuklarını temsil ediyor. Bu nedenle biz Persona Sanat Topluluğu olarak oyunumuzun adını Kiraz Çiçekleri koyduk. Oyunun amacı, bu gerçeği insanlara duyurmak. Gerçekten çocuklar zorla evlendiriliyor ve biz onları duymuyoruz görmüyoruz. Kendi evimizde onlardan bihaberiz. Topluma böyle bir acı gerçeğin var olduğunu hatırlatmak istiyoruz ve halkın vicdanına seslenmek istiyoruz.”

‘Gözyaşları içerisinde gelip tebrik ettiler’

Daha önce de Kiraz Çiçekleri tiyatrosunu sergilediklerini ve ilgiyle karşılandığını belirten Destan, “Tiyatro klasik bir deyişle, insanı insana insanca anlatma sanatıdır ve insanla anlatma sanatıdır. Bana kalırsa tiyatro, bir mesajı vermenin en etkili yoludur. Biz bu oyunu 2021 yılında da oynadık. Gerçekten oyun çıkışı insanlar gözyaşları içerisinde gelip tebrik ettiler. Kalplerine dokunduğumuzdan bahsettiler. Yani küçük bir makale ile bu kadar etki edemezsiniz insanlara.” cümlelerini kullandı.

Erken yaşta evliliklerin cehaletten kaynaklandığı ifade eden Destan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kiraz çiçekleri, küçük çocukların küçük kız çocuklarının neden zorla evlendirildiği üzerine de bir açıklama. Ben bu oyunu yazarken bir sürü makale okudum bir sürü araştırma yaptım. Küçük kız çocukları neden evlendiriliyor. Küçük kız çocuklar yoksulluktan, cehaletten, çarpıtılmış namus algısından ve yine de çarpıtılmış din algısından dolayı zorla evlendiriliyor maalesef.”

İngilizce öğretmeni olan ve 3 yıldır Persona Sanat Topluluğunda oyunculuk yapan Ebru Yağız, “Kiraz çiçekleri, bizim çocuk gelinlerle ilgili farkındalık oluşturmak istediğimiz için rol aldığımız bir oyun. Bunu Agit Destan liderimiz yazdı. Zorla evlendirilen bir kız çocuğu var 14 yaşında. Onun hayat hikayesini anlatıyor.” dedi.

“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”

Çocuk yaşta evliliklere karşı, çocuğun çocuğu olmaz, oyuncağı olur sloganıyla yola çıktıklarını belirten Yağız, “Ülkemizde hala çocuk yaşta evlendirilen insanlar, çocuklar var. Bence toplumumuzun kanayan bir yarası gerçekten. Bizim sloganımız var hatta. ‘çocuğun çocuğu olmaz, oyuncağı olur’. İnşallah biz de farkındalık oluşturabiliriz bu konuda. Yani belki de iletmek istediğimiz insanlara iletilmiyor olabilir bizim gösterimiz. Çünkü tiyatro biraz daha her insanın gelemediği bir sanat aslında. Genellikle bu çocuk yaşta evlendirilen çocuklarda köylerde oluyor. Köylerdeki insanlarda buraya gelemediği için bence çok ulaşamıyor onlara. Ama medya sayesinde bir şekilde ulaşabiliyor.” diye konuştu.

“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”
“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”
“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”
“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”
“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”

Fotoğraf: Yusuf ELİK

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
“Çocuğun Çocuğu Değil, Oyuncağı Olur”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!