Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aralık ayında belirlenecek asgari ücret ile en düşük emekli aylığı için değerlendirmeler başladı. Asgari ücret için yüzde 28-30’luk bir artış gündemde.

Aralık ayında belirlenecek asgari ücret öncesi iktidar kanadında da hazırlıklar başladı. Bakanların ve ekonomi kurmaylarının katılımıyla yapılan toplantılarda konunun ele alındığı bildirildi. Ekonomi yönetimi yüzde 25, AK Pari yönetimi ise 28-30 artış öngörüyor. Ortaya çıkacak tablo ile ilgili etki analizleri yapılıyor. Emekli zammı da enflasyona göre şekil alacak.

Hangi oranda artış sağlanırsa nasıl bir tablo ortaya çıkacağına yönelik etki analizleri yapılmaya başlandı. Asgari ücretin, geçen yılki enflasyon oranına göre mi yoksa 2025 enflasyon beklentisine göre yapılması gerektiği tartışılıyor.

Yüzde 25 Formülü

Sabah’ta yer alan habere göre, ekonomi yönetiminin yüzde 25’lik bir artış üzerinde durduğu belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, asgari ücretin sendikalar, işverenler ve hükümet arasındaki müzakereler sonucu belirleneceğini hatırlatıp ve tüm tarafların rekabet gücünü koruma konusunda duyarlı davranacağına olan inancını dile getirdi.

Yüzde 28-30 Arası Artış Tartışılıyor

AKP’de asgari ücret için yüzde 28-30 aralığı değerlendiriliyor. AKP kaynakları, “İşçiyi ve işvereni mağdur etmeyecek, enflasyon artışını da dikkate alan bir artış olacak. Biz bu güne kadar işçi ve emekli mağdur edip enflasyona ezdirmedik. Bu da dikkate alınacaktır. Verilecek oran işten çıkarmalara da neden olmamalıdır” dediler.

Bu iki oran ile ilgili etki analizlerinin de yapıldığı belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da aynı yönde bir açıklama yapmış ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, mevcut enflasyon oranı, makroekonomik dengeler ve satın alma gücü gibi birçok değişkeni dikkate aldığını belirtmişti.

Işıkhan, “Geçen yıl aralık ayında izlediğimiz yol neyse, bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşın satın alma gücünü koruyacak bir ücret seviyesinde anlaşmaya varılmasını arzu ediyorum” demişti.

Emekli aylığında artış ne olacak?

Emekli aylığına ilişkin de değerlendirmeler başladı. Emekli aylık artıklarının normal sistem içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam yılsonu enflasyon oranına göre ortaya çıkacak.

Kaynak: Sabah

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak?
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!