“YKS Barajın Kaldırılması Özel Üniversitelere Yarayacak”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversite sınavlarında barajın puanının kaldırılmasının özel üniversitelere yarayacağını belirten eğitimci Mehmet Ali Yaşar, “YKS barajının kalkmasıyla birlikte özel üniversitelere müracaat artacaktır” dedi.

Üniversite sınavı YKS barajının kaldırılmasının ardından merak edilenleri eğitimci Mehmet Ali Yaşar’a sorduk.

Barajın kalkmasının en çok özel üniversitelere ve bazı devlet üniversitesinin bölümlerine yarayacağını ifade eden Yaşar, “Özel Üniversiteler açısından bakılırsa barajların kalkması en çok onlara yaradı çünkü baraj olduğundan dolayı her öğrenci yerleşemiyordu ama şimdi herkes yerleşebilecek. Birde devlet Üniversitelerinde bazı bölümlerinde hiç öğrenci alamıyordu. Barajın kalkmasıyla birlikte o bölümlere de müracaat olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“İşsizlik Alanında Azalma Görülecek”

Üniversiteye geçiş sınavında baraj puanının kaldırılmasının işsizliği de etkileyeceğini söyleyen Yaşar, “Bir diğer konu iste işsizlik alanında azalma görülecek. Yani öğrenci baraj olmadığı için her türlü tercih yapacak. Bazı öğrenciler için iyi olabileceğini düşünüyorum hani bir noktada iyi olabilir. Sınav günü öğrencinin sınavı kötü geçmiş olabilir ya da yapamamıştır veyahut barajı geçememiştir. Biz bu öğrenciye kötü diye mi bakacağız hayır kesinlikle o çocuğun mutlaka etkili bir alan vardır.” dedi.

“Sınav Sistemi Yanlış”

Sınav sisteminin yanlış olduğunu söyleyen Yaşar, “Sınav sisteminin yanlış olduğunu hepimiz biliyoruz. Olumlu yönden bakacak olursak yani çocuk her türlü bir bölüme yerleşebiliyor ama akademik açıdan bakarsak berbat bir durum yani barajı kaldırmanın ne faydası var. Üniversiteye yerleşen öğrenciler 2 yıllığına ve ya 4 yıllığına kurtulacağını düşünüyor ama bu çocuğun üniversiteden geri dönüşü var eğer özelde bir iş bulamazsa ki bu da çok zorlaşmış çocukta psikolojik tramvalara yol açar. Üniversiteye gitmeden bir iş kurabilirdi hatta hamallık yapabilirdi gocunmazdı ama üniversiteye gittikten sonra akademik olarak kendini iyi hissetmiş yani çocuk bir şekilde kendisini bir bölümde görmüş. O çocuktan 2 yıl ya da 4 yıl Üniversite okuduktan sora gel çıraklık yap beklenemez. Çocuğun okuduğu bölümde atama yok aslında genel olarak ataması olan çok az bölüm var bunu biliyoruz. Bence bu konuda yapılacak olan değişiklik süreden ve barajdan ziyada sistem değişikliğidir.” ifadelerini kullandı.

“Elimizde Dinamik Genç Kitlesini Avrupa Kullanıyor”

Güçlü bir gençliğin olduğunu ama bunu kullanamadıklarını belirten eğitimci Yaşar, “Elimizde bir güç var. Dinamik bir genç kitlesi var. Biz bunları kullanamıyoruz maalesef bunları kim kullanıyor Avrupa kullanıyor. Bu gençleri elde tutmak için ortaokulu bitirdikten sonra direkt meslek açısından yönlendirmeler olabilir. Herkes aynı sınava değil de kendi alanlarında olan sınava girmesi daha iyi olacaktır. Çocuk Veterinerlik okuyacak daha çok hayvanlarla içli dışlı olsun. Bu çocuk çiftçi mi olacak daha çok tarımla iç içe olsun. Öğrencilerimizde ne olursa olsun süre kısmında kesinlikle rahat olsun.” cümlelerini kullandı.

Uzun yıllardır eğitim sektöründe olduğunu ve önceki yıllarda da süre ilavesi olduğunu söyleyen Yaşar, “Ben Mehmet Ali Yaşar ben bu sektörde 15-16 yıldır varım. Önce ki yıllarda da süre ilavesi olmuştu. Yapılan süre ilavesinin nedeni de şuydu sınavda soru değişikliğine gidildi. Yani format değişikliğine gidildi. Yeni nesil sorular eklendi. Açıkçası bu yeni nesil sorular biraz daha yoruma dayalı olduğu için daha iyiydi. Ama süre yetmeyeceği için ekstra bir süre ilave etmişler. En son yapılan ilave sürede çocuklar sürekli bize soruyorlar ve tedirginler, sorular önceki yıllardan daha çok mu zor olacak diye hayır kesinlikle öyle düşünmesinler çünkü zaten sorular zordu zaten çocuklar yetiştiremiyordu. Yani çalışan ve çalışmayanı bir birinden ayırt etmiyordu. Çocuğun bilgisi var, çalışmış ama pratik çözüm varken o daha uzun yoldan çözmüş ise soruları yetiştirememiş olabilir. Süre bittiğinde çocuk bir sürü soruyu daha yapabilecek iken yapamıyordu. Ben kesinlikle çalışan öğrencilere şunu söylemek istiyorum. Korkmasınlar uzatılan süre zaten zor sorular olduğu için haklarıydı ve ihtiyaçları olan bir süreydi. O yüzden hiçbir şekilde sıkıntı, stres yapmasınlar. Var olan sürede daha çok fazla soru çözmelerine baksınlar daha çok pratik yol denesinler bu ihtiyaç olan bir süreydi o yüzden sıkıntı yok diye düşünüyorum.” dedi.

Sınavda ekstra sürenin ilave edilmesi nedeniyle soruların zor olacağını vurgulayan Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sürenin uzaması sınavın daha zor olacağının işareti değil tabi kolay da olmayacak zaten sorular zordu. Öğrenciler hiç stres yapmadan ellerinden geleni yapsınlar ilk seneden gideceklermiş gibi çalışsınlar ama şunun stresini yaşamasınlar ya gitmezsem ne olur bu düşünce onlara hiçbir fayda vermeyecek. Ben bu sene gideceğim şeklinde çalışsınlar. Açıkçası velilere de bu çağrıyı yapmak istiyorum. Çocuklara bu sene senin için son bir daha seni göndermeyeceğiz gibi baskılar uygulanmaması gerekiyor. Öyle yapıldığından çocuktan bir fayda alınmaz. Ne olursa olsun bu çocukta kötü bir etkiye yol açacaktır. Amacımız çocuğa moralli bir şekilde ders çalışmasını sağlamaktır. Şu denilebilir sen elinden geleni yap kısmetse gidersin. Barajın kalkması öğrencileri rahata kavuşturduğu anlamına gelmez. Baraja ve özel Üniversitelere takılmaksınız öğrencilerimizin çalışması gerekiyor.”

2
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“YKS Barajın Kaldırılması Özel Üniversitelere Yarayacak”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!