Yusuf Eren

SİİRT’TE SİYASET SAHNESİ ISINDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçim tarihinin açıklanmasının ardından siyasetçiler Siirt için kolları sıvamaya başladı. Bir yandan aday başvuruları bir yandan seçim hamleleri devam ederken gözler en çok merak edilen şehre yani Siirt’e çevrildi.

Siirt neden mi önemli? Stratejik bir yere sahip kent, daha önce de ülkenin kaderini belirlemiş ve geçmişten bu yana sürpriz sonuçlarla biliniyor. Aslında iktidar neredeyse Siirt orada konumlanıyor. Peki geçmişten beri muhalefetin değil iktidarların gözdesi olan Siirt’te bu seçim ne olur?

Sürpriz Olur mu?

İlginçtir, 20 yıldır neredeyse her anlamda seçmenin iktidara destek verdiği Siirt’te bu defa çatırdama sesleri duyuluyor. Şayet şu iki ayda muhalefet diş gösterebilirse Siirtliler bu seçim Ak Parti’den desteğini çekebilir. Nitekim bunu sokakta sezmek mümkün. Ekonomik olarak zayıflayan Siirtliler beraberinde verilen sözlerin de tutulmamasıyla iktidara küskünlüklerini dile getiriyorlar. Yine Ne Haber’in sokak röportajında ilginç cevaplar dinledik. Siirt’te kime mikrofon uzatılsa Kılıçdaroğlu yanıtını verdi. Çekimser kalanların büyük çoğunluğu ise HDP’nin tutumuna göre kararını vereceğe benziyor.

Bu tabloya göre Siirt’te sürpriz beklemek mümkün diyebiliriz.

HDP 3-0 Yapar mı?

Altılı masanın bölgede stratejik hamleleri olursa vekilliği zorlayabileceği gibi Ak Partinin oylarını bölme ihtimali de yüksek. Bu senaryoyla HDP’nin Siirt’ten 3 milletvekili çıkarma ihtimaline şaşırmamak gerekir.

Çalapkulu Tek Başına Kalabilir

Ak Partide önceki dönem il başkanlığı görevini yürüten Fuat Özgür Çalapkulu’nun her ne kadar genel merkezde karnesi düzgün, bulunduğu konum itibariyle arkası güçlü görünse de halkta karşılık bulup bulamayacağı merak konusu. Çünkü bir önceki dönemde il başkanlığı görevini yürütürken parti tabanında küskünlüklere neden olabildiği gerçeğini unutmamak gerekir. Şayet 2. ve 3. sırada Çalapkulu’nu destekleyecek, kitleleri organize edecek güçlü adaylar olmazsa işinin zor olduğunu söylemek lazım.

Olğaç’a Belediye Başkanlığı Formülü mü?

Ak Parti mevcut İl Başkanı Ekrem Olğaç’ın Belediye Başkanlığı için düşünülmesi kritik hamlelerden biri olarak gündemdeki yerini koruyor. Kulis bilgilerine göre, kendisinin vekil değil de Belediye Başkan adayı olarak gösterilmesi söz konusu. Kendisinin henüz istifa edip başvuru yapmaması da bu iddiayı güçlendiriyor. Ama unutulan bir şey var kazanması neredeyse imkansız bir seçime girebilir ve bu kendisini, siyasi kariyerini epey bir zorlayabilir. Halihazırda mevcut kayyum yönetiminin de görece başarısız bir profil çizmesi zaten öyle bir ihtimal varsa bile toplumda karşılık bulamayacağının açıkça göstergesi.

Kayyum Neden Önemli?

Belediye Başkanlığı seçimlerinde önceki dönem çalışmaları oldukça önemli bulunuyor ve seçmen davranışını etkiliyor. Parti oylamasından ziyade hizmetlerin de ön plana çıktığı seçimde karnesi kötü olan mevcut yönetim, zaten bana göre kesin kaybedilecek seçimde bile farkın açılmasına neden oluyor. Bunu şöyle örneklemek gerekirse, 2018 seçimlerinde Ak Parti adayının bir önceki seçimlere göre daha yüksek oy almasındaki nedenleri göz önünde tutmak gerekiyor. O dönemin kayyum yönetiminin şimdiye göre daha iyi işler yapmış olması Ak Partiye birkaç puan fazladan kazandırmıştı.

Dolayısıyla geçmiş seçimleri de analiz ederek durumu yorumlayacak olursak, hem iktidarı hem muhalefeti zor günler bekliyor. Kritik hamlelerin kampanya döneminde ne derece etkili olduğunu izlemeye devam edeceğiz.

SİİRT’TE SİYASET SAHNESİ ISINDI

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!