Siirt’te geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Siirt Günlerinin ardından yine bir fiyaskoya imza atıldı. Apar topar hazırlanan ve adına “Fıstık Festivali” denilen etkinliğe biraz daha yakından bakalım.
Malumunuz şehirde “Fıstık Festivali” adı altında bir organizasyon yapıldı. Tam sevindik nihayet Siirt’in fıstığı hak ettiği değeri görecek dedik programa bir baktık ki Karadenizli müzik grubunun konseri, ilginç arazi arabalarıyla şehir turu falan varmış.
Al sana fıstık gibi festival!
Program afişini görmeyenler için aşağıya fotoğraf bırakacağım ama incelendiğinde adı üstünde insanın gözü fıstıkla alakalı bir şeyler arar değil mi? Listede Beğendik köprüsünden atlamaktan bal hasadına, off road denilen araç turundan Akabe yürüyüşüne, konserlere kadar her şey var ama fıstık yok. Şaşırdık mı?
Peki fıstıkta ülke üretiminde üçüncü sırada yer alan Siirt’te halk fıstık yiyebiliyor mu? Gelin işe biraz da bu pencereden bakalım. Yeni mahsül fıstığın güncel kilogram fiyatı 200 liraları aşarken ve halk bunu alıp evine dahi götüremezken kimse bunu sorgulamıyor hadi gelin yiyemediğiniz fıstığın festivalini yapalım diyor. Sorulacak soru çok ama konu konu gidelim.
“Off road araç sergisi ve şehir turu”
Off Road diye tabir edilen arazi araçlarıyla şehir turu yapıldı. Şehirdeki yollar anca bu kadar güzel anlatılabilirdi. Bize kısacası bakın böyle arabalarınız olursa Siirt’te çok güzel şehir turu atılır dendi. Kimse de çıkıp yahu kardeşim bu memlekette birçok köye neredeyse ulaşım yok, şehir merkezinde yollar her yıl köstebek yuvasına dönüyor demedi.
“Çemikari Yaylasında Bal Hasadı”
Siirt balına gereken değerin verilmediğinin farkına varanlar hadi fıstık demişken gidip biraz da bal yiyelim demiş olsa gerek fıstık festivaline bunu da dahil etmişler. Pervari Herekol dağlarında üretilen balı dünyaya nasıl pazarlarız, bunu daha yaygın bir marka haline nasıl getiririz dediler mi?
Hazır buraya gelmişken boş dönmeyelim diyerek,
“Beğendik Köprüsünde Adrenalin Heyecanı, Bungee Jumpıng Atlayışları”
Fıstıkla ne ilgisi var demeyin o bölgede fıstık bile yetişmiyor ama olsun. Biraz da bu yüksek köprüden atlayış yapılsın denmiş buda eklenmiş. Atlama demişken Siirt’te yıl içerisinde kaç kişi kendini bir yerlerden atarak canına kıyıyor? Şu intiharların sebebini araştıralım, gençlere daha güzel bir memleket bırakalım kimse kendini yüksekten atmasın diyen oldu mu?
“Konserlerle tüm halkımız davetlidir”
Siirt’i hiç bilmeyenlerin burayı Karadeniz’in bir ili zannetmesi normal. Neredeyse her etkinlikte birde Karadenizli sanatçı konser vermezse olmazdı zaten. Birde Karadeniz türküleriyle konser de programa dahil edilmiş. Peki Siirt’te sanata, müziğe hak ettiği değer veriliyor mu diye soran var mı? Siirt’ten ünlü sanatçı mı çıkmıyor da Karadenizli sanatçılar her fırsatta kendini Siirt’te buluyor diye soran oldu mu?
Ayrıca festivalde fıstık paneli düzenlendiğinden kimsenin haberi var mı? Afişlerde 3 sanatçının görseli dışında bir şey görmek mümkün mü?Panelde ne konuşulduğuna dair tek bir açıklama, bir satır haber dahi bulamadım.
Oldu mu sana mis gibi festival?
Bende merak ettim açtım baktım Türkiye’de ve dünyada bu tür festivallerde neler yapılıyor, ana tema nedir diye. Zor değil yazın Google’ye örneğin fındık festivali karşınıza fındık üretilen şehirlerdeki festivaller çıkacaktır. Çiftçiler festivalde eğlenir, tarım ön plandadır, fındığın geliştirilmesi için çalışmalar vardır, fındık satışı ve yaygınlaştırılması sağlanır vs. Bizde ise tam tersi alakasız işlere binlerce, belki milyonlarca lira para harcanır.
Velhasıl bu programı yazanı ayrıca tebrik etmek lazım. Milletin aklıyla nasıl dalga geçilir bize bunu da öğretti.
Bu millet belki fıstığı yer ama bu yaptıklarınızı yemez bilesiniz!