Bir ilin valisi ile markanın ne alakası var demeyin. Birazdan anlatacağım.
1986 yılından beri (yaklaşık 37 yıl) gazeteci olarak şu anda sayısını hatırlayamadığım birçok Vali ile çalıştık veya iletişimde bulunduk.
İlimize atanan ve görev yapan bütün Valilerin tam mesai yaptıklarını, birçok işler yaptıklarını söyleyebilirim. Fakat çok gariptir ki, birkaç vali dışında vatandaşların isimlerini hatırladığı kimse yok.
Zannediyorum 1990 yılları… Siirt Valisi Atilla Koç. Kaymakamlıktan ilimize Vali olarak atanmış, yani ilk Valiliği. İş hanlarının pek bilinmediği tarihlerde vatandaşın iftihar ettiği, şehrin en önemli ve merkezi yerinde iki tane özel idare iş hanı dikti. Bunları yaparken birçok yerel engellerle mücadele ettiğinin şahidiyiz.
Yine aynı Vali Atilla Koç, bölgemizin birçok ilinde hava alanı bulunmaz iken, sadece yerel imkânları seferber ederek (bu bir bakanlık projesi değildi) bir hava alanı yaptırdı. Siirtlilerin iki saatte İstanbul’a gidebilmelerini sağlamış oldu. O gün bu proje çok konuşulmuştu. Bugün belki uçakların inmelerinde problem yaşanıyor diye eleştirilebilir. Aslında o konu da iddia edildiği gibi değil. Bir başka gün, bir başka yazıda yazabiliriz.
Ve bugün hangi vatandaşa sorarsanız Atilla Koç ismini bilir ve dua eder.
Bir başkası da Nuri Okutan Validir. Kendisi de kaymakamlık ve Vali yardımcılığı yapmış ve ilk olarak Siirt’e Vali olarak atanmıştır.
Siirt Valiliğine 2000 yılında atandığında henüz 38 yaşında olan Nuri Okutan, Siirt fıstığını dünya markası yapmak için kolları sıvadı ve her geçen yıl gerileyen fıstık ağacı sayısını ve rekolteyi rekor düzeyde artırdı. Siirt’te toplam 10 milyon civarında fıstık ağacı diktiren Okutan, bu sayede Siirt Fıstığının Türkiye ve dünyada daha fazla tanınması ve markalaşmasının önünü açan isim oldu. Vatandaşları ikna ederek, bedava fidan, tel örgüler vererek, her anlamda destek vererek yaptı bütün bunları. Bu sayede gelirleri önemli ölçüde artan çiftçiler, yeşil altına dönen fıstığı dağ, tepe demeden her yere ekmeye başladı.
Eğitimde projelerine de büyük önem veren Okutan, tarihinde ilk kez Siirt’i okul öncesi eğitimde Türkiye birincisi yaptı.
Diğer taraftan, Valiliğe ait 2 Mercedes, 2 Mazda ve 1 Cherokee’dan oluşan beş lüks aracı satan Nuri Okutan, elde edilen geliri Siirt’in kalkınmasına ayırmasıyla da bir başka fark attı.
Ve bugün hangi vatandaşa sorarsanız Nuri Okutan ismini bilir ve dua eder.
Gelelim Vali ile marka konusuna…
Siirt’e hava alanı, özel idare iş hanları dediğinizde akla Vali Atilla Koç gelir. Veya Atilla Koç deyince akla hava alanı geliyorsa; Atilla Koç ile hava alanı özdeşleşmiş demektir ki; bu marka olmaktır.
Yine Vali Nuri Okutan dediğinizde akla fıstık, fıstık dediğinizde de akla Nuri Okutan geliyorsa bu iki isim özdeşleşmiş demektir ki; bu marka olmaktır.
Son olarak Siirt kent meydanı projesine ilk kazmayı vuran Vali Mustafa Tutulmaz da unutulmamalıdır.
Özetle her vali çalışmıştır. Ancak bazı Valiler ilerde genel fayda sağlayacak, kalıcı veya sürdürülebilir projelere imza attıkları için eserleri halen devam etmektedir. Hangi Vali bir böyle projeye imza atarsa Siirt’te marka olur. En önemlisi cefakâr, kadir bilir Siirtlilerden hayır dua alır.
Bir Valinin gitmesi ile iptal olacak veya duracak sözde projelerin memlekete faydası olmadığı gibi, ancak kaynak israfı ile gösteriş olur.