İzzettin İçin

GAZETECİ Mİ, O DA KİM?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 Ocak Gazeteciler Günü vesilesiyle gazetecilik hakkında birkaç satır yazmak geldi içimizden.

Öncelikle gazetecinin asıl işinin dünya standartlarında ne olduğuna bakmak gerekir.

Gazetecinin görevi, gerçekleri olduğu gibi, çarpıtmadan, sansürlemeden aktarmaktır. Gazeteci, demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı yayın yapmamalıdır. Haber, yorum ve görüşler açıkça birbirinden ayrılmalıdır.

Gazetecilerin görevi, toplumu bilgilendirmek, olayların gerçeklerini açıklamaktır. Haberlerin doğru, tarafsız ve objektif bir şekilde sunulması gerekmektedir. Gazeteciler, kamuoyunu etkileyen olayları izler, eleştiriler yapar. Ayrıca, gazeteciler insan hakları ve haksızlıklar gibi toplumsal konuları da ele alırlar. Bu hak kendilerine yasal olarak verilmiştir.

Gazetecilik mesleği, toplumun özgür ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesi için önemlidir. Gazeteciler, kamuoyunu bilgilendirme, toplumsal sorunları ele alma ve toplumda değişiklik oluşturma konusunda önemli bir rol oynarlar. Ayrıca, gazetecilik mesleği halkın özgür düşüncelerini ifade etme hakkını korur ve bu özgürlüğün sürdürülebilmesi için mücadele eder.

Gazeteci Tarafsız Olabilir mi?

Tarafsızlık, genel anlamıyla taraf tutmama, tercih yapmama halidir. Gazeteci insan haklarından, özgürlüklerden ve vatandaşın haklı sesinden taraf olmalıdır. Kurt ile koyunun bulunduğu ortamda tarafsız kalmak demek kurttan yana taraf olmak demektir.

Gazetecinin işi eleştirmek, yanlışlara parmak basmak olmalıdır.

Kimsenin eleştiriyi sevmediğini biliyoruz. Dolayısıyla eleştirilenler memnun olamaz. Hatta çoğu zaman eleştirileri kendi kişiliklerine hakaret olarak da görebilirler. Hâlbuki makam sahipleri şunu iyi ayırabilmelidir; eleştirilen kendi kişilikleri değil, yapılan işlerdir. Eleştirilen kişi kötü kişi değildir, yapılan işlerde hatalar olabilir diye eleştirilir. Bunu bu şekilde ayırabilirsek, makam sahipleri ile gazeteci arasında daha medeni ilişkiler kurmak mümkün olacaktır. Gazeteci, yaptığı işle sevilen biri olabilmelidir.

Gazeteci, yanlışı kimin yaptığına ya da kime yapıldığına bakmadan eleştirebilmelidir.

Ve son olarak, genç gazetecilere tavsiyemiz; Birileri sizden çekinir hale gelmiş ise nerede yanlış yaptığınıza tekrar bakınız.

Gazetecilerin gününü tebrik ediyorum.

GAZETECİ Mİ, O DA KİM?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!