Celile Esra ASI GÜNEŞ

TRAVMALARIMIZ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

      Durduk yere öfkeleniyor muyuz? Öfkemizin sebebini bilmiyor ve öfkeyi kustuğumuz kişi suçsuz mu? Öfkenin sonrasında pişmanlık duyuyor muyuz? O halde geçmişteki bir travmanın etkilerini hala yaşıyor olabiliriz.

      Sevgili okuyucular, yaşam boyunca birçoğumuzu derinden etkileyen, olay yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Yaşanılan bu olaylar, fark edemediğimiz veya baş edemediğimiz birtakım izler bırakabilmektedir. Travma olarak adlandırılan bu etkiler, genel olarak beklemediğimiz bir şekilde aniden ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla travmalar karşısında ne tür tepki verilebileceği ve bunlarla nasıl baş edebileceğine dair hazırlıksız yakalanırız. Bunun yanında kişilerin, travmalar karşısında verdiği tepkilerde birbirinden farklı olabilir. Nitekim bu etkilerle baş edemeyebilir ve desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Yaşadığınız travmalar, çok yaralayıcı ve ağır olabilir. Ancak bu tahribat, gündelik yaşamınızı etkiliyorsa, bu durumu çözüme kavuşturmak gerekir. Çünkü travma yaşayan kişiler, normal davranışlarda bulunmayabilir. Bu normal davranmama belirtileri, sürece dair görülebilen durumlardır. Fakat çevremizdeki herkes bu durumu anlamayabilir. Dolayısıyla travmamıza rağmen ne olursa olsun hayatımızın kontrolünü yeniden sağlamak zorundayız. Terapi süreci zorlu ve sancılı geçebilir. Tedavi sürecinde birçok zorluklarla karşılaşmamız, bizi korkutmamalı ve tedaviyi aksatmamıza sebep olmamalıdır. Nitekim bu belirtiler, tedavi sürecinde yaşanabilecek, normal etkilerdir. Bu sürecin zorluğunu hafifletmek için kısa molalar verilebilir. Böylece toparlanmak için kendimize zaman tanımış oluruz. Unutmamak gerekir ki travmalar, kişisel değildir. Ancak travmalardan kurtulmak, kişisel mücadeleyi gerektirir. Elbette iyileşmek için bireysel çabanın yanında kişilerin, attığı bu adımda uzman ve çevrenin desteği de çok önemlidir.

Travma İle Başa Çıkabilme Yollarına Kısaca Öneri Sunmak İstiyorum:

·         Sizi anlayan, güvendiğiniz ve iyi bir dinleyici olduğuna inandığınız birine öykünüzü anlatabilirsiniz.

·         Travma öykünüzü, bir kâğıt üzerinde dile getirebilirsiniz.

·         Travma öykünüzü, bir kayıt cihazına kaydedebilirsiniz. Böylece tekrardan dinleyerek, sizi asıl etkileyen durumlar üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

·         Travma öykünüzü, resme dökebilirsiniz. Böylece duygularınızı daha net görebilirsiniz.

·         Çok daha fazlası için de travma alanında çalışan bir uzmandan mutlaka yardım alabilirsiniz.

SEVGİLER

TRAVMALARIMIZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!