???? Boşanma; çiftler arasında şiddetli geçimsizlik, şiddet, uyuşmazlık, çiftlerin birbirlerinden ve yaşama dair beklentilerinin farklı ve birbirine aykırı olması, üçüncü kişilerin müdahaleleri, aldatılma, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik gibi gerekçelerin ortaya çıkması sonucu evlilik birliğinin hukuken sona ermesidir.
???? Boşanma, çocukların gözünde ise anne ve babasıyla mutlu yaşadığı evin parçalanması, anne ve babayı bir daha yan yana görememe gibi travmatik bir olgudur.
???? Peki bu süreçte nasıl davranmalı ve boşanma kararı çocuğa nasıl anlatılmalıdır? Kısaca bahsetmek istersek;
◾️Öncelikle bu süreçte yapılması gereken en önemli tutum, bir uzman eşliğinde hareket etmek,
◾️Boşanma kararını daha az hasarla atlatabilmeleri için çocukları, bu yeni süreçte yavaş yavaş hazırlamalıdır. Örneğin; çevrenizden, çocuğun da tanıdığı, boşanmış fakat anne ve baba olarak çocuklarıyla çok ilgili olan ve onun için sürekli bir araya gelebilen, eski eşleri örnek vermek, boşanırken eşlerin ayrıldığını ama anne ve baba olarak aynı şekilde çocuklarını sevip, bırakmayacağını anlatmak gerekir. Bunun yanında çocuğun oyunlarına boşanma üzerine eklemeler yapmak ve hikayeler oluşturmak gibi olumlu birer alt yapı oluşturulmalıdır.
◾️Anne ve baba bu kararı, çocuğa birlikte bildirmeli,
◾️Çiftler, kesinlikle çocuğun yanında birbirini suçlamamalı ve çocuğun gözünde bir diğerini, boşanma kararının sebebi olarak göstermemeli,
◾️Boşanma kararından sonra çocukla ilgili zarurî durumlar dışında, çiftler bir araya gelmemeli ve çocuk, bu yeni duruma alıştırılmalı,
◾️Üçüncü kişiler, boşanma süreci hakkında kesinlikle söz sahibi olmamalı ve çocuğun yanında sürece dair yapılacak söz ve davranışlarına dikkat edilmeli,
◾️Çocuğun okul rehberlik servisinden ve öğretmeninden destek alınmalı ve onlarla birlikte hareket edilmeli,
???? Boşanma süreci; çocuklarda öfke, kendini suçlama, okula ilginin ve derslerde başarının azalmasına, şiddet davranışlarına, içe kapanmaya, zararlı madde alışkanlığına, kötü gruplara buluşma riskine, uyku problemlerine, takıntı, istifleme ve aşırma gibi kötü ve zararlı alışkanlıklara sebep olmaktadır.
???? Boşanma sürecinde ebeveynler, bu krizi, sağlıklı yürütebilirse, çocuk bu süreçte minimum düzeyde zarar görmektedir.
Unutmamalıdır ki sevgisiz, mutsuz, şiddet dilinin hâkim olduğu, yuvadan çok mecburiyet ilişkisinin hüküm sürdüğü bir evlilik karşısında, ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek gerçeğe aykırıdır. Dolayısıyla evlilik birliği kâğıt üzerinde kalacak ise boşanma, belki de başta çocuklar olmak üzere çiftler için en doğru olandır.
Sağlıklı ve sevgi dolu ilişkiler diliyorum.
SEVGİLER