Mehmet Cihat Benek

Pirus Zaferi…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta, siyasetin yoğun ve yorucu gündeminden uzaklaşıp, milattan önce 3.yuzyilda Makedonyalı komutan Pyrrhus’un Roma ordusuna karşı kazanmış olduğu iki savaşa rağmen, sonrasının büyük bir yenilgi ile sonuçlanmasını konu alan ve’ pirus zaferi’ olarak günümüze ulaşan zaferi, hayatımıza yorumlamak istedim.

Komutan Pyrrhus, dönemin en büyük otoritesi olan Roma devletinin ordusunu iki kez İtalya’da hezimete uğratmıştı. Fakat bu zaferler sırasında, neredeyse elinde bulunan bütün filleri, askerleri ve teçhizatını tüketmişti. Kölelik sisteminin var olduğu ve yayılmacı bir politikayla çok sayıda insan gücüne sahip olan Roma ordusu, bir kez daha toparlanıp Pyrrhus’un çok zayıflamış, güç kaybetmiş ve teçhizatını tüketmiş ordusuyla karşı karşıya geldiğinde Yunan devletinin işgali ile son bulan bir mağlubiyet meydana gelmiştir.

Yani, iki rauntunu kazanmış, fakat heybesindeki her şeyi tüketmiş olan bir boksör, bir sonraki rauntta bir kez daha doğrulmamak üzere yere serilmiştir.

Buradan hayatımıza şöyle bir yorumla geçiş yapmak isterim. Bazen çok istediğimiz, her türlü çabayı gösterdiğimiz, elimizden gelenin daha fazlasını yapmaya çalıştığımız bir hedefe veya bir amaca ulaşabiliriz. Fakat bu sürecin bizi ne kadar yıprattığını, ne kadar zayıflattığını, bizden neler götürdüğünü iyi değerlendirmeliyiz. Nitekim komutan Pyrrhus gibi elimizdeki her şeyi tüketmek suretiyle bir amaca ulaştığımızda ne zaferimizi kutlayacak bir moral, ne de bir sonraki adımı atacak mecal bulamayabiliriz. Yani, yıkıcı bir zafer elde edebiliriz. Nitekim komutan Pyrrhus da ilk etapta amacına ulaşmış Roma ordusunu püskürtmeyi başarmıştı.

Peki, bugünün birer komutan Pyrrhus’u olan bizler her savaşımızda bunu gözetebilir miyiz? Elbette gözetemeyebiliriz. Bazen bunu gözetmesi gereken, gaye edindiğimiz, uğruna elimizden gelenin daha fazlasını yapmaya gayret ettiğimiz hayallerimiz ve bunların mimarlarıdır.

Değerli okuyucularım, hepimizin komutan Pyrrhus’un talihsiz zaferine benzemeyen, uğrana savaşlar verdiğimiz bütün güzelliklerin, bizi yıpratan süreçler yaşatmamayı gözetmesi umuduyla. Komutan Pyrrhus’un kaderini yaşamamak dileğiyle.

Pirus Zaferi…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!