Uzmanlar; Korkacak Bir Şey Yok

Uzmanlar; Korkacak Bir Şey Yok

“Aslında bilmediğimiz, yeni bir salgın durumu yok.” diyen Düzce Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sağlam, “Hepsi bildiğimiz virüslerden kaynaklı şikayetler. Ancak bu dönemde virüslerin bir arada dolaşması, bazen peş peşe, bazen aynı anda karşımıza çıkması söz konusu.

Son dönemde özellikle küçük çocuklar ve bebekleri hastaneye yatışa kadar sürükleyen enfeksiyonlardaki hızlı yayılım, halk arasında ‘Yeni bir salgın mı başladı?’ sorusuna yol açarken, konunun uzmanından rahatlatan açıklama geldi. Yeni bir salgın durumunun olmadığını vurgulayan Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Mukaddes Kılıç Sağlam, şikayetlerden özellikle öksürüğün 1-2 aya uzayabildiğine dikkat çekerek, “Sürekli başka virüslerin yeniden eklenmesi hastalığın seyrini uzatıyor. Aslında çocuk iyileşirken, başka bir virüse yeniden yakalanıyor.” dedi.

Son günlerde öksürük, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kas ağrıları, halsizlik, hırıltı şikayetleriyle acil ve polikliniklere başvuranların sayısında ciddi artış gözlemlendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sağlam, söz konusu şikayetlerin uzun süre devam etmesinin ‘bilinmeyen bir salgın’ endişesine yol açtığını belirtti. 

“Aslında bilmediğimiz, yeni bir salgın durumu yok.” diyen Düzce Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sağlam, “Hepsi bildiğimiz virüslerden kaynaklı şikayetler. Ancak bu dönemde virüslerin bir arada dolaşması, bazen peş peşe, bazen aynı anda karşımıza çıkması söz konusu. Kimi hastalarda influenza dediğimiz grip virüsüyle enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Kimi hastalarda RSV (Respiratuar Sinsityal Virus), kimilerinde COVID-19 ve yeni varyantları, kimilerinde de rhinovirüs gibi farklı nezle virüsleri görülüyor. Bazen de birkaçını beraber görüyoruz.” dedi.

Son günlerde vakalardaki artışın pandemide uzun süre izole kalınması, maskenin yaygın bir şekilde kullanılmaması ve hijyen konusunda ekstra bir önem gösterilmemesi olarak açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Sağlam, bu nedenle son 2-3 senede gribal enfeksiyonların daha fazla karşımıza çıktığına işaret etti.

Exit mobile version