Türkiye’deki Telefonlar Da Uzaktan Patlatılabilir Mi? Uzmanlar Açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki telefonlar da uzaktan patlatılabilir mi? Şanlıurfalı Uzman açıkladı.

İsrail’in Lübnan’a yaptığı siber saldırı sonrası teknolojik cihazlara olan güvensizlik arttı. Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat planlı bir patlama olduğuna değinerek Türkiye’de bunun mümkün olmadığını belirtti.

18 Eylül tarihinde Lübnan’da gerçekleşen siber saldırıda birçok kişi yaralanmış ve birçok kişide yaşamını yitirmişti. Yapılan bu saldırı sonrası endişeler arttı. Uzmanlar cihazlara patlayıcı yerleştirildiği için patlatılabildiğini ifade etti.

Çağrı cihazlarının patlatılması sonrası gözler cep telefonlarına çevrildi. Vatandaşlar telefonların patlayıp patlamayacağı ile ilgili ciddi bir endişe duyduklarını belirtirken yetkililerden gelen açıklama sonrası bir nebze de olsa rahatladı.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat vatandaşların merak ettiği soruları cevaplandırırken telefonlar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki Telefonlar Da Uzaktan Patlatılabilir Mi? Uzmanlar Açıkladı

“İSTİHBARAT SALDIRISIYDI”

Lübnan da İsrail tarafından büyük bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırıda çağrı cihazları uzaktan patlatıldı. Bunun istihbarat saldırısı olduğunu ifade eden Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat;

“Aslında bu teknolojik bir saldırıdan ziyade istihbarat saldırısıydı. Çünkü o cihazlar öncesinden üretildi ve tedarik aşamasında araya istihbarat servisleri girerek cihazların içerisine patlayıcı yerleştirildi. Uzaktan elektro manyetik fünyeleme sistemi ile patlatıldı. Gerçekleşen ikinci saldırıda da çeşitli enerji cihazları olsun bazı telefonlar olsun yine aynı yöntemle patlatıldı ve can kaybı yaşandı. Ölen ve hayatını kaybeden insanlar oldukça da bu konu gündem olmaya devam ediyor” dedi.

“ÇAĞRI CİHAZLARINA MESAJ GÖNDERİLDİ”

Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat;

“Kullandığımız telefonlarda bu mümkün mü diye soracak olursanız mümkün değil. Çünkü sizin araya bir şekilde pillerin içerisine patlayıcı yerleştirmeniz ve uzaktan tetiklemeniz gerekiyor. zaten İsrail gizli servisi çağrı cihazlarına bir mesaj gönderdi. Gönderilen mesaj herhangi sıradan bir mesajdı kişilerin cihazlara bakılması sağlandı sonrası tetikleme gerçekleşti.”

“HACKLEME”

Telefonların işleyişinden bahseden Uzman Polat konuşmasında ; “Şuan elimizde tuttuğumuz telefonların içerisinde lityum bataryalar, piller bulunuyor AAA olarak geçen bu piller uzaktan hiçbir müdahale ile patlatılamaz. Çünkü içerisinde kendi kontrol devre sistemleri bulunuyor belli bir sıcaklığa ulaşan telefon uyarı verdikten sonra kendini korumaya alarak kapatır. Eğer uzaktan bunu hackleyerek Truva atı misali ele geçirmeye çalışıp gerekli ısıyı artırarak patlatmanız mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki Telefonlar Da Uzaktan Patlatılabilir Mi? Uzmanlar Açıkladı

“TÜRKİYE’DE MÜMKÜN DEĞİL”

Son olarak, Uzman Polat;

“Türkiye de böyle bir saldırının gerçekleşmesi mümkün değildir. Az önce de bahsettim. Bu cihazların içerisinde bir kontrol sistemi, kontrol mekanizması bulunuyor. Belli bir ısıya ulaştıktan sonra kendini kapatıyor ve hiçbir şekilde patlama gerçekleşmiyor. Zaten lityum pillerde patlama gerçekleşmez  sadece yanma gerçekleşir” ifadelerine yer vererek endişelerin yersiz olduğunu söyledi.

Kaynak: Urfanatik

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’deki Telefonlar Da Uzaktan Patlatılabilir Mi? Uzmanlar Açıkladı
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!