Terziler Son Demlerini Yaşıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin’de terzi esnafları eskisine oranla işlerin çok düştüğünü belirtirken, diğer yandan “bu mesleği son yapan nesil biz ola biliriz” dedi.

Mardin’de terziler diğer esnaflar gibi işlerin eskisine oranla çok düştüğünü ve eskiden yapılan 100 liralık işlemin şuan yapılan 2.000 liralık işlemden daha çok kar bıraktığını belirtti. Bu kadar emek dolu bir mesleğin karşılığını alamadıklarını kaydeden esnaflar, artık kimsenin bu mesleğe yönelmediğini, git gide mesleğin sona yaklaştığını kaydetti.

İş eskisine göre biraz düşmüş diyen Mehmet Çaça;

“Terziyim, bay bayan pantolon dikiyorum, tamirat yapıyorum. İş eskisine göre biraz düşmüş.  Hazır giyim işlerimizi biraz düşürdü. Eskiden pantolonu 100 liraya diktiğimiz zaman bizi kurtarıyordu. Şimdi 2.000 liraya da diksek kurtarmıyor. Şuan kimse çıraklığa yönelmiyor, herkes hazır para istiyor.  Kimse sanata yönelmiyor. Ya okul okuyacak ya da herke bedavadan bir şeyler istiyor. Bedava dediğimiz nedir? Yani düşünün Mardin’de telefonculuk çok var, tavukçuluk çok var, hazır çiğ köfte bunlar gibi hazır şeyler ile para kazanma peşindeler.

Terzilik sanatını icra edebilmek için bir 10 yıl eğitim görmek lazım. Ama öğrenmek istemiyorlar. Diğer yandan okul okumayınca ne yapacaklar. Başka yerden bakacakta babasının işi olunca,  baskıda yok. Ama artık hiçbir babada ben oğlumu terzi yapayım demez. Ben neler çektim o neler çekecek ve kazancıda artık farklı. Ben sabahtan akşama kadar,  iğne iplikle ama bir telefoncu alır bir telefonu satar,  benim bir haftalık kazancımı kazanır. E neden gelip terzilik yapsın? Bunun için fedakarlık lazım. Sanat aynı okul gibidir” dedi.

En son bu mesleği yapan nesil biz ola biliriz diyen Emin Atış;

“Terzilikte şuanda işler biraz durgun. Piyasanın genelinde durgunluk var. Artık yetişende yok. Kimse eskisi gibi meslekte öğrenmiyor. Bu yüzden büyük bir sıkıntı var. En son bu mesleği yapan nesil biz ola biliriz.

Şuanda her şeye zam gelmiş. Mesela pantolonu 2.000 liraya yapıyoruz ama o 2.000 liranın içerisinde bir sürü masraf var. Eskiden 100 liraya diktiğimiz pantolon bizi hayli hayli kurtarıyordu ama şimdi hiç kurtarmıyor. Yani o 2.000 liranın yarısından çoğu masrafa gidiyor. Düğün sezonlarının bize etkisi olmadı. Geçen seneye göre bu sene düğün elbiseleri gelmedi bize.  Kimse gelip te düğünüm var elbisemi yapar mısın demedi.

Gençlere söylemek istediğim şey mesleklere yönelin. Meslek edinin” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Mardin Haber – Nursin NİSAN

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Terziler Son Demlerini Yaşıyor
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!