Son yıllarda Batman’ın istihdamında önemli rol oynayan tekstil sektörü, kriz nedeniyle asgari ücrette destek talep ediyor.
TEKSİAD Basın Sözcüsü Cevat Ekinci, 6’ncı Bölge teşviklerinin arttırılmasının gerektiğini belirterek: “Artan işçilik maliyetlerinin düşürülmesine katkı sunulabilmesi için İŞ-KUR, işbaşı vb gibi kurslar ile İŞ-KUR mevzuatında yapılacak değişikliklerle hazır giyim sektörü desteklenmeli” dedi.
“SEKTÖR ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR”
Tekstil sektörünün küresel piyasalardaki zorluklar ve ekonomik koşullar nedeniyle zorlandığını belirten TEKSİAD Basın Sözcüsü Cevat Ekinci, tekstil sektörünün desteklenmesine yönelik taleplere dikkat çekti. Batman’da tekstil imalat sektöründe 432 işletmede 29 bin 84 kişinin istihdam edildiğine söyleyen Ekinci, sektörlerin başında kalifiye personel eksikliğinin geldiğini kaydetti. İşsizliğin yüksek olduğu Batman’da birçok işletmenin kalifiye personel bulamadığını da ifade eden Cevat Ekinci: “Daha önce tekstil sektöründe istihdam edilen neredeyse her üç kişiden birinin maaşı İŞ-KUR tarafından destekleniyordu. Ancak son iki yılda yapılan mevzuat değişikliği sektörü zor durumda bıraktı. SSK’lı çalışan sayısının üçte biri İŞ-KUR’lu iken, mevcut İŞ-KUR mevzuatından dolayı bu oran yüzde 30’dan yüzde 4’e düşürüldü. İŞ-KUR, işbaşı eğitim vb gibi kurslar ile sektör yeniden desteklenmeli” diye konuştu.
“ENERJİ İNDİRİMİ DESTEĞİ ŞART”
Tekstil sektörünün talepleri arasında asgari ücret desteğinin de kaçınılmaz olduğunu belirten Ekinci, şunları kaydetti: “Sadece asgari ücret değil, tekstil sektörüne enerji indirim desteği de şart. Önceki yıllarda uygulanan yüzde 25 elektrik enerjisi indirim desteğinin tekrar uygulanması gerekiyor. Ayrıca tekstil işçiliğinden ve sektörde kullanılan kumaş, ip vb gibi malzemelerden alınan vergiler de düşürülmeli. Güneş Enerjisi Santrali mevzuatında da değişiklik yapılmalı. Tekstil sektöründeki firmalar için GES daha cazibeli hale getirilmeli ve şirketlerin enerji giderlerinin düşürülmesine destek verilmeli. Batman’da özellikle tekstil sektörü kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor. Bu nedenle ara eleman ve çıraklık eğitimi gibi kurslar da hayata geçirilmeli çünkü birçok firma teknik eleman bulmakta güçlük çekiyor. Eğitim sisteminden kaynaklanan teknik eleman eksikliği de çıraklık eğitimi gibi kurslarla çözülebilir.”
“ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ KAÇINILMAZ”
Artan maliyetler nedeniyle dış pazar hacminin de daraldığını söyleyen Ekinci, şöyle devam etti: “Bangladeş, Mısır, Vietnam, Hindistan ve Fas gibi ülkelerde bir elemanın maliyeti 100-150 dolar civarındayken, bizde bir elemanın maliyeti 850 dolara çıkabiliyor. İşçilik ve diğer maliyet kalemlerini eklediğimizde fark açılıyor. Mevcut koşullarda işçilik maliyetlerini düşürme imkanı yok. Özellikle mevcut 6’ıncı Bölge teşvik kapsamı genişletilmeli. Asgari ücret ve sigorta indirim desteği de gerekiyor. Birçok önemli giyim markası işlerini tek bordro çalışan firmalara veriyor. Ayrıca bu durum iş mahkemelerinin iş yükünü de azaltacak. İşçi ve işveren anlaşmazlıklarının bir kısmı da ortadan kalkacaktır. İŞ-KUR mevzuatında yapılan değişikliklerden sonra bazı işletmeler ne yazık ki küçük hatalardan dolayı ağır ve orantısız cezalarla karşı karşıya kaldı.”
Kaynak: Batman Çağdaş