Taziye Yemeği İçin Kredi Çekti, Traktörünü Sattı

Taziye Yemeği İçin Kredi Çekti, Traktörünü Sattı

Hemen her gün gündeme gelen taziye yemeklerinin kaldırılması yönündeki talep devam ederken, bazı yerlerde toplanan kanaat önderleri taziye yemeklerinin sınırlandırılması yönünde karar aldı. Mardin’in Mazıdağı ilçesinde ise, bir vatandaşın taziye yemeği için kredi çekmek zorunda kaldığı öne sürüldü.

Bölge kentlerinin en önde gelen geleneklerinden biri yaşamını yitirenler için verilen taziye yemekleri. Cenaze sahipleri taziyeye gelen misafirlerine hayatını kaybeden yakınının hayrına yemek veriyor. Cenazenin üçüncü günü ise mevlit verilerek, büyük bir yemek organize ediliyor. Yıllardan bu yana süregelen bu gelenek son zamanlarda yüksek maliyetleri nedeniyle tartışma konusu olmaya başladı.

Dayanışma ile Kültür Yaşatılır

Alınan bu kararlar bir taraftan da farklı mecralarda farklı boyutları ile tartışma konusu oluyor.  Bazı kentlerde taziye yemeklerinin sınırlandırılması yönünde kararlar alındı. En son Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bir araya gelen kanaat önderleri taziye yemeklerinin sınırlandırılması yönünde karar aldı. Benzer talep Mardin’de de dillendiriliyor. Ancak bir kesim de bu geleneğin sürdürülmesi gerektiğini savunuyor. Geleneğin sürdürülmesi gerektiğini savunanlar, verilen yemeğin yaşamını yitirenin hayrı olarak aile fertleri tarafından verildiğini dile getiriyor. 

Başka bir kesim ise, bu geleneğin savunmasını yaparken, geleneğin devam ettirilebilmesi için geçmişte olduğu gibi dayanışma kültürünün ortaya konulması gerektiğine dikkat çekiyor. Eskiden taziyeye gidenlerin yakınını kaybedenlere maddi ve manevi destek sunduğunu, verilecek yemek için gıda malzemesi temin edildiğini belirten kişiler, geleneğin bu şekilde sürdürülmesi durumunda kimseye yük olmayacağına dikkat çekiyor.  

Taziye İçin Kredi Çekti

Bu tartışmalar devam ederken, Mardin’in Mazıdağı ilçesinden bir iddia da gündeme bomba gibi düştü. İsmi açıklanmayan bir ailenin taziye yemeği vermek için kredi çekerek, borçlandığı, ineği ile traktörünü satmak zorunda kaldığı öne sürüldü. Mazıdağı ilçesinde de isim vermek istemeyen bir vatandaşın taziye yemeği ile ilgili “Mazıdağı’nda taziye yemekleri kaldırılsın. 70 bin TL taziye için kredi aldım.” iddiasında bulundu. Yine Mazıdağı ilçesinde, bir vatandaşın taziye yemeği için kredi çekmek zorunda kaldığı belirtildi. 

Eski Müftü Uyarıda Bulunmuştu

Eski Diyarbakır Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Cenaze evinde yemek vermek caiz değildir” demişti. Müftü Karabayır, “O ev halkına yemek yedirilmesi gerekiyor. O süreç içerisinde onları sahiplenmek gerekiyor. Sünnet olan, budur. Bölgemizin bazı illerinde taziye sahibi, büyükbaş hayvan kesip, ziyaretçilere yemek veriyor. Bu, hiç caiz olan bir şey değil. Peygamberimizin hadisinden öğrendiğimiz gibi cenaze evlerine sıkıntı vermemek gerekiyor. Biz bunu kesinlikle reddediyoruz. İmanımız gereği buna dikkat etmemiz lazım. Bir insan taziye evine gittiğinde, ‘el hükmü lillah’ der. Orada oturur, Kur’an okunmasını biliyorsa okur. Fatiha okunduktan sonra biraz oturup, çıkılır. Orada yemek yedirmek maddi bir külfettir. Biz hadisin tam zıddını yapıyoruz. Hadiste, Peygamberimiz cenaze sahiplerine eziyet edilmemesi gerektiğini ve ona maddi bir sıkıntı yaşatmamasını söylüyor. Ama biz, cenaze sahibinin yemek yedirmesini bekliyoruz. Bu caiz değildir. Taziye sahibi masraf yapıyor hatta duyuyoruz, borç alıyor. Daha ötesi bankadan 7- 8 bin lira kredi alıp, masrafta bulunuyor. Bu caiz değildir.” ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: Mardin Haber / Zilan Dağ

Exit mobile version