Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Boyuncuk köyünde, köy sakinleri “Zêw” (son baharın gelişi) geleneğini sürdürmeye devam ediyor.
Dicle Nehrinin 4 kilometre uzağında, Gabar Dağı’nın eteklerinde bulunan köyde ekmek tandırda pişiriliyor, yemekler büyük kazanlarda hazırlanıyor. Köy meydanı veya cami avlusunda kurulan sofralara katılan vatandaşlar evlerinde kaşığını getirip sofraya oturuyor.
Sonbaharın başlayıp havanın serinlemesiyle, köy halkı öğle vakti birlikte yemek pişirip tüm köy çocukları aynı sofraya oturur. Asırlardır devam eden geleneksel yemeğe “Zêw” deniyor.

“Zêw” yılda iki kez düzenleniyor
Zêw geleneğinin tarihi M.Ö. ortaya çıkan Zerdüştlük dini ile birlikte yılda iki kere düzenleniyor. İlki Eylül ayının başlamasıyla beraber, ikincisi ise pirinç (çeltik) hasadı sonrasında kış için tüm hasatlar yapıldıktan sonra düzenlenen Zêw yemeğinde tüm köy halkı bir araya gelip büyük kazanlar içerisinde önce yemekler pişiriliyor ardından da hep birlikte yemek sofrasına oturuluyor.
Zêw geleneği, köy halkı için “doğaya ve doğanın kendilerine sunduğu bereket için bir ibadet” niteliği taşıyor.
Zêw sabahında, her ev kendi yemeğini köy meydanına götürüyor, yemekler sofraya konuluyor ve tüm köy halkı birlikte yemek yiyor.
Bölgede 1990 yıllarda meydana gelen terör olayları ile birlikte köylerini boşaltmak zorunda kalan köy halkı sağlanan güven ve huzur ortamı ile birlikte köye dönüş projesi kapsamında köylerine dönen vatandaşlar asırlar boyunca sürdürdükleri geleneklerini yeniden canlandırmaya çalışıyorlar.
Haber: Sipan Bayram
