Son baharın gelişiyle birlikte Şırnak’ta hayvancılıkla uğraşan köylüler, kış hazırlıklarına başladı. Şırnak’ta yüksek kesimlerde binbir zorlukla toplanan çalılar, kışın hayvanların besin kaynağı oluyor.
Şırnak merkez Toptepe-ikizce köyünde oturan ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, büyük ve küçükbaş hayvanların kışlık ihtiyaçları için köyden 5 km uzaklıkta bulunan dağ ve tepelere giderek, çalı çırpı topluyorlar.
Özellikle Şırnak’ta hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, Cudi, Gabar, bölgelerinde yetişen meşe, palamut gibi ağaçlardan çalıları toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatinde dağlarda çalı toplamaya çalışan çiftçiler, kışın hayvanların günlük besin ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir yerde muhafaza edilerek bekletiliyor.
Kışın hayvanlarının beslenmesi için Gabar dağlarında çalı toplayan Ahmet Sürgit, “Her yıl ekim ayında hayvanlarımız için Cudi’de ve Gabar dağlarının eteklerine gidip, çalı topluyoruz. Sabah erkenden gidiyoruz 2 kişi çalıyı kesiyor. İş paylaşımı yaparak 2 arkadaşımızda kesilen çalıları toplayıp, deste haline getiriyorlar. Ondan sonra Kürtçede dis (Deste) dediğimiz bir ağacın üzerinde üst üste diziyoruz. Bazen traktörle evin yakınına getirip, orda istifleme yapıyoruz. Kışın ortasında havaların güzel olduğu günlerde hayvanlarımızı dışarı çıkarıp, bu çalılarla besliyoruz. Günlük hayvan sayısında göre bazen 20-30 deste çalı hayvanlarımıza veriyoruz.” dedi
Cizrem Gazetesi – Rahmet YÜRÜK