Şırnak’ta Antik Çağdan Kalan Tarihi Eser Sahipsiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şırnak Kültür Derneği Başkanı Mesut Balta, Şırnak’ın namaz dağı eteklerinde bulunan tarihi su sarnıcının koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Balta, tarihi su sarnıcı eserin Diyarbakır Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından tescillendiğini ancak sahipsiz bırakıldığını ifade etti.

Şırnak merkez T tipi cezaevi yanında bulunan su sarnıcının korunma altına alınması gerektiğini söyleyen Balta, yetkilileri göreve çağırdı. Bu tarihi eserin sadece Şırnak’ın ve ülkemizin değil tüm dünyanın bir mirası niteliğinde olduğunu ifade eden Balta, geçmişte bu bölgede yaşayan Karduk Krallığı diye bir devletin var olduğunu ve bu tarihi eserin o dönemden kalmış olabileceğini belirtti.

Şırnak’ta Antik Çağdan Kalan Tarihi Eser Sahipsiz

Tarihi su sarnıcını olduğu bölgede Cizrem Gazetesi muhabiri Rahmet Yürük’e açıklamada bulunan Başkan Balta, “Bu gördüğünüz eser antik çağ dönemine ait bir eser olup, Şırnak’ın Gazi Paşa ve İsmet Paşa mahallerin kuzeyinde Namaz Dağının eteklerinde bulunmaktadır. Bu eser tamamı ile antik çağ dönemine ait bir eser olduğu için değerli olduğu su götürmez bir gerçek. Bu eseri ne ile karşılaştırabiliriz bu eseri yine antik çağda inşa edilmiş Mısır Piramitlere benzetebiliriz. Yoğun bir el emeği görülen ve işçilik görülen bu eser oldukça tarihi bir önemede sahiptir. Bu eserin öncelikle ne olduğuna açıklık getirmek lazım.” dedi

Halk arasında daha çok tandır şeklinde değerlendirildiğini söyleyen Balta, “Aslında yapılan arkeolojik çalışmalardan bu eserin bir su sarnıcı olduğu tespit edilmiştir. Yani antik dönemde Şırnak’ta yaşayan insanlar bu eseri su depolama yeri olarak kullanılmış ve bu taş, blok şeklinde dizayn edilmiş. Bu eserin binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu zaten şeklinden şemailinden belli oluyor.” diye konuştu.

Cizrem Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Şırnak’ta Antik Çağdan Kalan Tarihi Eser Sahipsiz
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!