SİİRT’TEKİ SULARA DİKKAT!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirtli vatandaşlar, şehirdeki kirli sular nedeniyle hastalandıklarını iddia etti.

Kentte kanalizasyon suyunun karışması sonucu kirlendiği iddia edilen suların yanı sıra depolarının yeterince temizlenmesi, yiyecekler ve gıdalardan olabileceği düşülen hastalıklar giderek artıyor.

Siirtli bir vatandaş, “Bir süredir çeşmeden değişik renkte su açıyor. Son zamanlarda kirli sular nedeniyle hastalıklar arttı. Her hangi bir problem yokmuş gibi konuşuluyor fakat evde çamur gibi su akıyor. Bu da bizim sağlığımızı tehdit ediyor.” dedi.

SİSKİ: Sular Temiz!

Siirt Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü’nden (SİSKİ) edinilen bilgilerde, Siirt’te şu an kirli suların olmadığı belirtildi. Haftada 3-4 farklı merkezde Halk Sağlığı Uzmanlarınca yapılan incelemeler sonucunda şehirde kirli suya rastlanmadığı ifade edilirken oluşacak olan muhtemel hastalıkların depo temizliğinin yeterince ve zamanında yapılmamasından kaynaklanabileceği vurgulandı.

Kirli Suların Yol Açtığı Hastalıklar?

Ne Haber’e özel açıklamalarda bulunan Dahiliye Uzmanı Dr. Bilal Altunışık, “İshal, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerle hem çocuk doktoru arkadaşlara hem de bize gelen vakalar var. Bu hastalıklar, sıcakların artmasıyla ortak tüketilen gıdalar, temizlik amaçlı ya da içme suyu olarak kullanılan sıvılardan kaynaklı olabilir. Su analizini Halk Sağlığı ekipleri yapar. Bu hastaneye özgü laboratuvarda çalışılabilecek bir şey değil. Çünkü su sağlığı toplumsal bir durum. Ortak kullanılan şeylerin sağlığından sorumlu olan da İl Sağlık Müdürlüğündeki gerekli birimledir. Biz sadece gelen vakalarla ilgili şüphe duyarız.” dedi.

Altunışık, “Salgın yapan Rotavirüs ve Adenavirüs’e, gerek çocukluk çağlarında gerek yetişkinlerde çok sık rastlanıyor. Yaz aylarının gelmesiyle beraber gıdaların ömrü çok kısaldığından çabuk bozulabiliyor. Gıdalar ve et ürünleri bozulmaya meyilli ürünler olduğu için tüketildiğinde hastalıklara sebebiyet verebiliyor.” cümlelerini kullandı.

Kirli suların neden olduğu hastalıklar ile ilgili bilgi veren Altunışık, “Kirli suyun meydana getirdiği en büyük hastalık Kolera’dır. Bu da Afrika ülkelerinde, temiz su kaynaklarına ulaşımın zor olduğu yerlerde görülen hastalık. Bizim coğrafyada genelde Tifo hastalığı görülür. Bağırsak zehirlenmesi ve besin zehirlenmesine neden olan enfeksiyonların yol açtığı birçok hastalığa neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Altunışık, “Su kirliliği ile ilgili şüphe varken bu şüpheler giderilene kadar en azından suların kaynatılması, imkanları olan ailelerin hazır su kullanımı, çabuk bozulan et, süt , yumurta, tavuk gibi şeylerin son kullanma tarihine çok ciddi bakmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra bu ürünlerin saklama koşullarının da bilinmesi gerekiyor çünkü bunlar çok çabuk bozulabiliyor. Biraz daha duyarlı olup en azından el temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bağırsak sistemi ile hastaların büyük bulaş yolu temastır.” dedi.

Depo Temizliğine Dikkat!

Siirtli su tesisatçısı İbrahim Dede, “Metal şu depoları, şehirdeki suyun temiz olup olmamasına göre değişmekle beraber ortalama 3 ayda bir temizlenmeli. Beton depoların ise ortalama 6 ay veya yılda bir temizlenmsi gerekiyor. Aynı zamanda su arıtma cihazlarının da 6 ayda bir filtrelerinin değişmesi lazım. Biz genel olarak metal depolarda bekletilen suların içilmesini tavsiye etmiyoruz.” dedi.

Muhabir: Yusuf ELİK

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SİİRT’TEKİ SULARA DİKKAT!
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!