Siirt’te Sosyalleşmenin Tek Çaresi Kafeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirtli gençler şehirde sosyal aktivitelerin yapılmadığını ve sosyalleşmek için yalnızca kafeleri tercih etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Siirt’te sosyal alan yetersizliğine vurgu yapan Özcan Üzüm, “10 yıldır Siirt’te yaşıyorum. Siirt’te sosyal alan yok. Bunu size söyleyebilirim. Siirt’te tam anlamıyla sosyal alan yok sadece kafelere gidebiliyoruz. Bazen alışveriş merkezleri onların içinde de çoğu zaman kafelere gidiyoruz. Onun dışında sosyalleşebileceğimiz bir alan yok. 24 saatin okul saatleri dışında yazın boş olduğumuzda 24 saatin 6-7 saatini kafelerde geçiyor. Sosyal aktivite olarak farklı insanları, gençleri etrafına çekebilecek Belediye tarafından düzenlenebilecek turnuvalar olabilir mesela spor aktiviteleri, organizasyonlar buna benzer bir sürü çeşitler olabilir. Gençleri kafe dışında da yazın farklı etkinlikleri yapmaya çekebilir. Farklı bir oturma mekanı olmadığı için farklı bir aktivite alanları olmadığı için genelde kafe oluyor. Bunun tabi bir ekonomik yükümlülüğü de var. Her gün 6-7 saat oturduğunuz bir mekanda buna göre de cebinizde de ekstra o kadar bütçenin gitmesi normal. Şöyle bir şey ailemin benim için ayırdığı bir bütçe yok. Bu bütçeyi ben kendim karşılıyorum.” diye konuştu.

“Kafe Olmasaydı Kafayı Yiyebilirdik”

Kafelerde yeterin de yeteri kadar sosyal olmadığı ama alternatif de bulamadıklarını belirten Üzüm, “Yeteri anlamda sosyalleşildiğini düşünmüyorum çünkü sürekli biz gidiyoruz. Her gün gidip nasıl sosyalleşebiliriz. Şu an Siirt’te baktığınız zaman nüfusun %10-15’nin gittiğini görüyoruz. Merkezde insan yok. Olan insanlarda her gün kafeye gittiğini görüyoruz. Kafede oturuyoruz içeceklerimizi içiyoruz. Bazen tavladır, okeydir bu gibi oyunları oynuyoruz ama belirli bir saatten sonra insanda bir sıkılma başlıyor. Günümüz otur otur, sıkıl sıkıl böyle bitiyor. Kafe olmasaydı kafayı yiyebilirdik. Ya da en uzun yolu seçip su kenarlarına falan gidebilirdik ki su kenarlarının da ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Boğulma vakalarında bir artış yaşanabilirdi. Yani kafe olmasaydı yaşanılmaz bir haldeydik.” dedi.

“Siirt’te Pek Takılabileceğim Bir Yer Olmadığı için Günde 5-6 Saat Kafelerdeyim”

Günün 5-6 saatini kafe geçirmek zorunda kaldığını ifade eden Harun Dildırım, şunları söyledi: “Siirt’te sosyalleşebileceğim kafeler var. Kafede gelirsin oturursun tanışırsın biriyle arkadaş olursun. Şimdi şöyle yanındaki arkadaşın bir arkadaşı gelir mesela yanına oturur. Sohbet edersin, takılırsın oradan samimi olursun. Mesela ben daha önce burada çalışıyordum. Burada tanımadığım bir sürü kişi vardı. Bir ay içerisinde çok kişi tanıdım. Şu an Siirt’te pek takılabileceğim bir yer olmadığı için günde 5-6 saat kafelerdeyim. Siirt’te sosyalleşebileceğimiz bir alan yok. Mesela şöyle söyleyeyim Siirt’te yapabilecek aktivite bulamıyoruz. Arkadaşlarla bugün ne yapsak falan diyoruz her gün aynı aktivite olduğu için insan sıkılıyor. Siirt’te festivaller olursa, turnuvalar falan olursa mesela geziler falan olursa öyle sosyalleşebiliriz.”

Kafede günlük ortalama 100 TL harcadığını söyleyen Dildırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu an kafeye oturduğum zaman hani 100 TL’ den aşağı hesap olmaz. Bir çay içersin 5 TL bir çayın bile maliyeti 5 TL ise 5-6 saat oturursan bunun maliyeti 100 TL’yi geçer. Maliyetin altından kalkamsak kafeye oturamazdık. 5-6 saat boyunca burada vakit geçiremezdik. Şu an okullar kapalı ben çalışıyordum. Ailemde de bir destek alıyorum. Şimdi kafede oturuyorum çümkü başka yapacak aktivite bulamıyorum. Bunun içinde değiyor. Her zaman çalışmak olmuyor. Her zaman oturmakta olmuyor. Bunu aynı anda yapabilmek gerekiyor.”

“Siirt’te Sosyalleşmek için Benim Bildiğim Bir Tek Yer Var O da Kafeler”

Müşterilerin alkol satılan kafelerin olmamasından şikayet ettiğini belirten kafe işletmecisi Miran Dildırım, “Milletin canı sıkılıyor. Ondan dolayı kafede vakit geçiriyor. Siirt’te gerçekten büyük değişikliklerin yapılması lazım. Siirt’te sosyalleşmek için benim bildiğim bir tek yer var o da kafeler. Siirt’te gezilebilecek yerler yok, su kenarları yok. Bu tür yerlere önem vermedikleri için sadece kafelerde sosyalleşiliyor. Benim daha çok müşteriden duyduğum şey niye bir alkollü mekanımız yok ve ya neden sabaha kadar açık bir kafe yok. Bunlar Siirt’te izin verilmiyor ve ruhsatını almakta sıkıntı yaşıyorsun. Bu konularda gelen şikayetler var. Neden Siirt’te bar ya da türkü barları yok. Bu tür şeyler geliyor.” dedi.

Vatandaşların fiyatlardan şikayet ettiğini ifade eden Dildırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi gerçekten Siirt’te evdesin canın sıkılıyor nereye gideyim diyorsun gidebileceğin hiçbir yer yok. Arkadaşlarla ya bir kahveye gidersin ya bir kafeye gidersin ya da bir parka gider oturursun çünkü Siirt şartları bunu gerektiriyor. Maliyet konusunda da Siirt’te maliyetler sadece Siirt’te değil ekonomik şartları pahalı olduğu için, hayat şartları pahalı olduğu için günden güne fiyat listeleri değişiyor. Bu bizim elimizde olan bir şey değil. Vatandaşın tepkisi şöyle dün bunu içmiştik mesela fiyatı bu kadardı bugün niye böyle bizim elimizde olan bir şey yok. Biz de ekonomiye ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bugün aldığımız şeyin fiyatını bir hafta sonra o fiyata alamıyoruz. Biz onu sattığımızda otomatik olarak bizim zararımız oluyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siirt’te Sosyalleşmenin Tek Çaresi Kafeler
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!