Siirt’te özellikle kırsal kesimlerde çarıktan sonra 1930’lu yıllarda kullanılmaya başlanan lastik ayakkabılara rağbet hâlâ var.
Günümüzde her ne kadar yaygın olmasa da, 1990 öncesinde özellikle köylerde herkesin ayağında bulunan lastik ayakkabılar hâlâ rağbet görmeye devam ederken, adı bile unutulan çarıklarsa ayakkabı eski çarşıda artık süs olarak bulunduruluyor.
Türkiye’de özellikle kırsal kesimlerde çarıktan sonra 1930’lu yıllarda kullanılmaya başlanan lastik ayakkabılar, genellikle cızlavet veya cislavet şeklinde de telaffuz ediliyordu.
İçine su çekmemesi, çabuk kuruması, temizliğinin kolay, giyilip çıkartılmasının pratik olmasından dolayı tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı kırsal bölgelerde yaygın olarak kullanılıyordu.
Lastik ayakkabıların tek sakıncası, izolasyon özelliği olmamasından dolayı ayakları sıcak tutmamasıydı.
Ülkenin bir çok kırsal kesim bölgesinde hâlâ kullanılmaya devam eden lastik ayakkabılara, yaklaşık 84 yıldır üzerinde hiçbir modernizasyon yapılmadığı görülüyor.
Tarım ve hayvancılığın yapıldığı Siirt’in kırsal kesimlerinde hâlâ rağbet gördüğünü ifade eden ayakkabı satıcısı Beşir Aktaş, fiyatların 15 ile 20 TL arasında olduğunu söyledi.