SİİRT’TE İŞSİZLİĞİN PERDE ARKASI

SİİRT'TE İŞSİZLİĞİN PERDE ARKASI

TUİK’in 2019 verilerine göre Siirt, işsizlik oranın en yüksek, istihdamın en düşük olduğu iller arasında.

Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 13,7 istihdam oranının ise %45,7 olarak açıklandığı 2019 yılında Siirt; Mardin, Batman ve Şırnak ile beraber işsizliğin en yüksek istihdamın ise en düşük olduğu iller arasında.

Siirt’in de aralarında bulunduğu bu illerin işsizlik oranı 30,9 iken, istihdam oranı yüzde 30.

Siirt’te İŞKUR alımlarına olan yoğun talep işsizliğin ne boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor.
Yıllardan beridir Siirt’teki iş potansiyelinin düşük olması, fabrikalaşmanın neredeyse olmaması şehir dışına göçe neden oluyor.
Aynı zamanda Botan vadisinde suların yükselmesiyle kırsal kesimden merkeze gelmek zorunda kalan insanlar, işsizliğin daha da artmasına neden oldu.

Çalışanlar İşinden Memnun Değil

Özel sektörün sigortasız, kötü şartlarda ve düşük ücretle personel istihdam etmesi, çalışanların memnuniyetsizliğine neden oluyor.
Şehir de alternatif iş kolunun da olmaması vatandaşları kötü şartlarda çalışmaya mecbur ediyor.
İş ve İşçi Bulma Kurumu İŞKUR’un asgari ücret ve sigortayla işçi alması, bu alımları kısa süreli de olsa cazip hale getiriyor.

Üniversite Mezun İş Bulamıyor

Ülke genelinde özellikle son zamanlarda üniversite mezunu sayısının artması, kalifiye personel sayısını arttırdığı için üniversitesi mezununun iş bulmasını zorlaştırıyor.
Şehirde yaşayan gençlerin iş bulmak için göç etmesi ise kentte nüfusun azalmasına da neden oluyor.

Artık Anne de Çalışmak Zorunda!

Ailelerin geçim sıkıntısı yaşaması evde artık bir çalışanın maaşının yetersiz kalmasına neden oluyor. Bu da evde ikinci bir kişinin çalışmasının gerekliliğini doğurduğu için işe ihtiyaç duyan insan sayısının artmasına neden oluyor.
İşsiz oranının artması şehrin sosyal düzeninin bozmasına neden olduğu gibi geçimini sağlayamayan ebeveynin psikolojik sorunlarla boğuşmasına da neden oluyor.

Exit mobile version