SİİRT’TE ÇALI SÜPÜRGESİ DE TARİHE KARIŞIYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’te yıllardan beri süre gelen çalı süpürgesi geleneği son demlerini yaşıyor.

Helvacılar Çarşısı’nda 35 yıldır çalı süpürgesi satan Nail Nalbant, gelişen teknolojiyle beraber sayısı artan plastik ve elektrikli süpürgelerin, çalı süpürgelerinin satışını olumsuz etkilediğini belirterek, “Eskiden amatör bir şekilde çalı süpürgelerini burada kendimiz yapardık fakat şu anda Edirne’de bulunan bir bitkiden oluşan çalı süpürgesini Siirt’e getirip satış yapıyoruz.” dedi.

Nalbant, “Çalı süpürgesinin fiyatı daha önceleri 5 TL iken şu an 20 TL’ye kadar çıktı. Fiyatların bu kadar yükselmesi ve teknolojinin de ilerlemesinden dolayı eskisine oranla talep çok azaldı. Helvacılar Çarşısı’nda sadece iki esnaf çalı süpürge satıyor, ana satıcı da biziz.” sözleri kullandı.

“1 Lira Olduğu İçin İşi Bıraktı”

Yıllar önce çalı süpürgesi fiyatının 1 TL’ye çıktığında satılmayacağından endişelenen esnafın işi bıraktığını ifade eden Nalbant, “Dayımlar bu işi yaparken çalı süpürgesinin fiyatı 1 liraya çıktı. Zamlanmasından dolayı bu işi bırakacaklarını artık çalı süpürgesini satamayacaklarını düşünmelerinden dolayı bu işi bıraktılar. Günümüzde 20 liraya kadar çıkan çalı süpürgesinin devri maalesef bitiyor” dedi.

 “Müstakil Evlerde ve Kırsal Kesimde Kullanıyor”

Eskisi gibi talep görmediğini fakat halen kırsal kesimde tercih edildiğini belirten Nalbant, bazı müstakil evlerde de kullanıldığını sözlerine ekledi.

 

Muhabir: Bünyamin Aybek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SİİRT’TE ÇALI SÜPÜRGESİ DE TARİHE KARIŞIYOR
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!