SİİRT’TE AÇIKTA SATILAN BEZLER İDRAR YOLU ENFESİYONUNA NEDEN OLABİLİR

SİİRT’TE AÇIKTA SATILAN BEZLER İDRAR YOLU ENFESİYONUNA NEDEN OLABİLİR

Siirt’te açıkta satılan bezlerin nasıl üretildiği ve yapımında hangi kimyasal maddelerin kullanıldığı bilinmediği için idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Abdullah Varol, Ne Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Açıkta satılan bezlerin nerede üretildiğini ve hangi kimyasalların kullanıldığını bilmediğimizden dolayı güvenilir olmadığını belirten Varol, “Açıkta satılan bezlerin üretiminde petrol türevleri veya bilmediğimiz kimyasal maddeler kullanılıyor. Bebeklerin cildi çok hassas bizim cildimiz gibi kalın değil Bundan dolayı o kimyasal maddeler vücut tarafından emilebilir, vücuda geçebilir ve kana karışabilir. Bunlar olmasa da en basitinden pişik yapabilir. Bebek pişik olduğunda çok huzursuz olur, ağlar ve cilt tahriş olur.” dedi.

Çocukların açıkta satılan bezlerden dolayı enfeksiyon kapabileceğiniz söyleyen Varol, “En kötüsü de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Ne kadar temiz ve hijyenik olduğunu bilmiyoruz bebek için de en özel bölgesi genital bölgesidir. Enfeksiyona açık bir bölge kız çocukları daha çok risk altında zaten. Ben açıkta satılan bezleri mümkün mertebe tavsiye etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yıkanabilir Bezler Açık Bezlere Göre Daha Güvenli”

Yıkanabilir bezlerin açık bezlere oranla daha güvenilir olduğunu belirten Doktor Varol, “Yıkanabilen bezler eskiden imkanlar bu kadar gelişmediği için kullanılıyordu. O bile açıkta satılan bezlere oranla daha güvenli. Çünkü iyice yıkanıyor, gerekirse kaynatılıyordu. En azından kaynağını biliyorduk ama açıkta satılan bezin kaynağını bilmiyoruz. Mümkün mertebe biraz daha güvenli ve devlet kontrolünden geçmiş bazı onaylar almış bezleri kullanmak daha sağlıklı olur. Çocuk sağlığını riske atmamak lazım.” sözlerini kullandı.

“Her Bebeğin Cildi Her Beze Uygun Değil”

Her bebeğin cildi her beze uygun olmadığını sözlerine ekleyen Varol, “En pahalı bez bile bebekte alerji yapabilir. Ona uygun olmayabilir ama standart bir bez o daha iyi gelebilir. Biz bazen pişiklerde ailelere bez değişikliği öneriyoruz. Bu yüzden dikkat etmek lazım.” cümlelerini kullandı.

“Çocuğun Altı Değiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Çocuğun altı değiştirilirken dikkat edilmesi gerenler hususları da aktaran Varol, şunları aktardı:

Evvela anne ellerini güzelce yıkayacak. Islak mendillere çok güvenmiyorum ıslak mendilleri suya tutsunlar. Böylelikle ıslak mendil içerisindeki maddeler de akar gider. Islak mendil yerine pamuk ve su daha iyi olabilir. Çocuğun genital bölgesini silerken ilk önce idrar bölgesini silmek lazım sonra diğer bölgeler temizlenir. Önce kaka bölgesi silinir ve daha sonra aynı bezle idrar bölgesi temizlenirse idrar yolu enfeksiyonu oluşur. Önden arkaya tek sefer temizlenir ve o bez atılır. Güzelce sildikten sonra kirli bez hemen poşetlenip atılmalı. Daha sonra anne elini iyice yıkamalı ve eğer çocuk altı açılınca genital bölgesine dokunmuşsa onun da elleri yıkanmalı.

 

 

 

Exit mobile version