Siirt’te Sağlık İl Müdürlüğü tarafından “100 Yıldır Aynı Aşk Aynı Heyecan” temalı fotoğraf sergisi düzenlendi.
Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle Siirt Sağlık İl Müdürlüğü tarafından “100 Yıldır Aynı Aşk Aynı Heyecan” temalı sergi düzenlendi. Sergiye Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür katıldı.
“Cumhuriyet En Büyük Kazanımımız”
Sergide Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Ömür, “Cumhuriyet en büyük kazanımımız. 100. yılının kutladığımız bu sene Sağlık Bakanlığı olarak 81 ilde ve şehir hastanelerinde ‘Aynı Gün Aynı Aşk’ temalı bir sergi düzenliyoruz.” dedi.
Tıp Fakültesi öğrencilerinin cumhuriyetin kuruluşunda büyük katkı sağladığını belirten Ömür, “Cumhuriyet tarihine baktığımızda mülkiyeliler, harbiyelileri, ismini çok duyarsınız. Çok büyük emekleri geçmiştir ama tıbbiyelerin adı o kadar gündeme gelmemiştir. Tıp Fakültesi öğrencileri o dönemki hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız Cumhuriyet kuruluşunda, Kurtuluş Savaşı’nda çok büyük önemleri olmuştur. Özellikle 1. Dünya Savaşı’nda 1914-1918 yıllarında toplamda 163 hekimimiz şehit olmuştur.” diye konuştu.
Savaşlarda birçok doktorun şehit olduğunu söyleyen Ömür, “1914 ve 1918 yıllarında 262 doktorumuz şehir olmuştur. 1202 hekimden 163’ü 1283 yedek tabipten 187’si vefat etmiştir. Savaşa katılan sağlıkçıların yüzde on iki buçuğu şehit olmuştur. Bu oran Alman ordularında, Alman sağlıkçılarında yüzde beştir.” dedi.
Ömür konuşmasını şöyle sürdürdü: “Erzurum ve çevresinde Balkan Harbi’nde, Kurtuluş Savaşı’nda tifüs ve diğer salgınlarda kolera, dizanteri gibi salgınlardan 125 hekimimiz ve 164 subayımız şehit olmuştur. Bunların içerisinde 6’sı cerrah, 25’i eczacı 1’ diş tabibi 7’si tıp öğrencisidir.
Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür
Burada şöyle önemli bir nokta var. Vefat eden sağlıkçılardan bir kısmı Rum, Ermeni ve Yahudi kökenlidir. 28 Mart 1815’te Tifo salgının yoğun olduğu dönemlerde yine rahmetle andığımız doktor İhsan Arif, doktor Tevfik Gökçe ve doktor Haydar Cemal Beyler tifüs aşısını askerleri kurtarabilmek için ilk kendilerinde denemişlerdir.
Böylesine kayıplar verdiğimiz meslek büyüklerimizi saygıyla minnetle anıyoruz. Bu sergimizde 1923’ten bugüne kadar geldiğimiz süreçte sağlığın kazanımlarını ortaya koymaya çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada bizler son derece gururluyuz. Geleceğe umutla bakıyoruz.”