Siirtliler normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber kafe, restoran ve sokaklara döküldü.
Şehirde oluşan yoğunluğu vatandaşların rehavete kapıldığını gösteriyor. Bu durum ilerleyen zamanlarda haritada mavi renkle gösterilen Siirt’in kırmıza rengine dönmesi neden olabilir.
Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca Ne Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Kısıtlamaların gevşetilmesinin rehavete neden olmaması gerektiğini belirten Arıca, “Siirt’te aşılanma oranı yüksek. Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ve öğretmenler aşılanıyor. 100 binden %20’si Covid-19. Hedefimiz tekli rakama indirmek. Evet kısıtlamalar gevşetildi ama şimdi daha dikkatli olmalı maske, mesafe, hijyen ve aşıya önem vermeliyiz.” dedi.
Koronavirüs’ten Yüzde 85 Oranında Koruyor
Arıca, “Bugün İtibariyle Çin’in aktif ölü virüs aşısının Türkiye faz 3 çalışmaları açıklandı. Açıklamalara göre %83.5 oranında Koronavirüsten koruyor. Hastaneye yatış ve ölüm azaltmada %100 oranında koruma sağladığı açıklaması yapıldı.
Eğer aşılanmada %60 – %70 oranına ulaşırsak turkuvaz tabloda ölüm sayısı sıfır olacak. Hasta sayısı şu an 600’lerde eğer aşılama istenilen seviyeye gelirse 100’ün altına inecek. Vaka sayıları 9 bin civarında o da 3’lü rakamlara düşecek. Bizim asıl hedefimiz hastane de yatış oranlarını azaltmak.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bedeller Ödedi
Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun bedeller ödeyerek mavi renge büründüğünü ifade eden Arıca, “Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin mavi renge bürünmenin bazı bedelleri vardı. Bu bedeli Kasım, Aralık ve Ocak aylarında Güney Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi bu bedeli ödedi. O aralar çok pik oldu. Bu bölgelerde Kasım, Aralık ve Ocak aylarında çok kayıplar yaşandı. Ondan sonra büyük kurallara uydu mavi rengi alabildi.” sözlerini kullandı.
Uşak ilinin mavi renkte olmasının çeşitli nedenlerini olduğunu belirten Prof. Dr. Arıca, “Uşak’ın mavi renkte olmasının nedeni aşılanma yüzdesinin diğer illere göre daha fazla olmasıdır. Diğer nedenleri ise 65 yaş üstü vatandaşların daha fazla aşılanması ve yasaklardan dolayı eve kapanmalarıydı. 3700 bin nüfuslu bir şehir kilometre kare başına düşen nüfus oranı 60. İstanbul ise 3000’bine yakın, en az 50 kat daha fazla.” cümlelerini kullandı.
Normalleşme hedefleri hakkında da açıklamalarda bulunan Arıca, “Normalleşmede mavi olan bölgelerde hafif kısıtlamalar kaldırıldı. Kırımızı olan bölgelerin ise tam olarak kapanması hedefleniyor.