SİİRTLİLER EVDE DEPRESYONA GİRDİ

SİİRTLİLER EVDE DEPRESYONA GİRDİ

Siirtliler mutsuzken mutlu görünme hali olan gizli depresyon içinde.

Ne Haber’e özel açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Nazlı Aparı, gizli depresyon halinin yoğun olarak yaşandığına dikkat çekti.

Gizli Depresyon Nedir?

Gizli depresyondan muzdarip insanlar, kendi iç dünyalarıyla başa çıkabildiğini zanneden ve yaşadığı zorlukları pek belli etmemeye çalışan kişilerdir. Bu durumundan en yakınları hatta kendileri bile farkında olamayabilir dolayısıyla teşhis hiçbir zaman konulamayabilir.

Gizli depresyonun nedenlerine değinen Uzman Psikolog Aparı, “İnsanları gizli depresyona iten sebeplerin başında; günümüz koşularında sürekli güçlü görünmeye çalışmak, yaşadığımız duyguları bastırmak, ruhsal duygu bozukluklarından kaçınma hissi ve isteksizlik durumlarında sürekli hareket halinde olmaya çalışmak  gibi hissiyatlar gelmektedir.
Bu nedenle son dönemlerde iç dünyalarında mutsuzluk yaşayan ancak dışa dönük yaşamlarında rutin işlerine ve sosyal hayatlarına bir şekilde devam etmeye çalışan insanlar görebilmek mümkündür.” dedi.

Yaşanılan gizli depresyonun daha çok erkeklerde görüldüğünü belirten Aparı, “Erkeklerde daha çok görüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçekliktir. Bunun da olası sebebinin, erkeklerin kadınlar kadar duygularını kolay dışa vuramamalarının yanı sıra kendilerini sürekli maskülen hissetmek zorunda kalmaları olabilir. Ayrıca gizli depresyona sahip kişiler iyi görünmek için efor harcarlar ve mutlu görünmeye çalışırlar. Bu bağlamda kendilerine sürekli yoğun aktivite alanları oluştururlar. Ancak bu davranış tarzı ile beraber kişide bazı olumsuz durumlar gün yüzüne çıkmaya başlar. Bunların başında; çektikleri acıyı gizlemek için sürekli yalan söyleme eğilimi, sağlıksız uyku ve beslenme düzensizliklerinin başlangıcı, hissi bu durumun en olumsuz yanlarından biri kişi iyi gibi görünürken kafasında intihar düşünceleri oluşması, sürekli bir amaç peşinde olma çabası ve sevgi arayış durumları gibi olgular gelmektedir. Bazen depresyon yüzeyde olandan daha karmaşıktır ve daha zor teşhis edilir. Çünkü semptomlar atipiktir, yani belirtileri bizzat depresyondaki kişi tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak gizlenebilir.Dolayısıyla kişiler bu tutumlarını içgüdüsel olarak görmezlikten gelmeye çalışması sonucunda kendini adeta maskeyle gezmek zorunda hissedebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Aparı, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

Bu nedenle, bahsedilen semptomları hisseden kişilerin profesyonel yardım almaları gerekmektedir. Bunun akabinde gereken durumlarda psikoterapi yöntemleriyle birlikte süreci takip ederek kişilerin eski sağlıklarına kavuşmaları mümkün olabilmektedir.

Exit mobile version