Siirtliler Aşıya Güvenmiyor

Siirtliler Aşıya Güvenmiyor

Siirt’te aşılanma oranları, Türkiye ortalamasının altında. Ne Haber’e açıklamalarda bulunan uzmanlar, Siirtlilerin aşı olup olmama konusunda kuşku duyduklarına işaret ederek seferberlik çağrısında bulundu.

Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama süreci devam ederken, aşılama oranları, Siirt’te ve doğuda bulunan diğer illerde düşük seviyede. Siirt aşılamada sondan üçüncü il olurken Türkiye’de aşılamanın en az yapıldığı iller şöyle sıralanıyor: Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş, Hakkâri, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Iğdır, Van.

Aşılama oranında son üç sırada yer alan Şırnak, Urfa ve Siirt’te, bir doz aşı olanların 18 yaş ve üstü nüfusa oranı yüzde 22 düzeyinde. Türkiye ortalaması ise yüzde 52. Buna göre Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş ve Hakkâri’de aşılama oranları, Türkiye ortalamasının yarısını bile bulmuyor.

Ne Haber, Siirt’te aşılama oranlarının neden düşük olduğunu sizler için araştırdı. İşte cevabı:

Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, eğitim düzeyi yükseldikçe aşı bilincinin arttığını belirterek “Türkiye’de aşılamanın yüksek olduğu ilk on ile bakarsanız genelde batıdaki küçük iller. Doğudan batıya gittikçe de bu oran artıyor. İşin aslı eğitimle, sosyolojik yapı ile alakalı. Bizim insanlar kaderci yaklaşıyorlar, bundan kaybediyoruz. Aşı ile alakalı dedikodular yayılıyor. Bu tür dedikodulara eğitim seviyesi düşük insanlar inanıyor. Vatandaşlara aşının önemini anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.

Aşılamanın artacağını düşündüğünü ifade eden Ömür, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

Kampanyalar yapıyoruz. Bu kampanyalar faydalı olacak, kampanyayı geniş tutmakta fayda var. Önümüzdeki günlerde aşı oranları artacaktır.

Toplumun aşılanmamasını sosyolojik açıdan ele alan Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Zekeriya Menak, Ne Haber’e yaptığı açıklamada Siirt’te aşılama oranlarının düşük olma nedenlerini şu şekilde sıraladı:

Aşının olası sonuçlarının bilinmemesi aşı olmamayı etkiliyor. Covid aşısının koruyuculuğu ile ilgili kuşku aşı olmamanın başka bir sebebi, istenilen zaman aşı olabilme imkanı da aşı olmamayı etkileyen nedenler arasında Son olarak Siirt bir tarım kenti, bağ ve bahçe işlerinin en yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Belki de bu yoğunluktan dolayı aşısının geciktirenler vardır. Sosyal yaşamımız aşı olmadan da devam edebiliyorsa bu anlamda bizi aşıya götüren, itekleyen herhangi mecbur eden bir etken olmaması da aşı olmamanın nedenleri arasında sıralanabilir.

Aşı olup olmama ile ilgili tutumların küresel bir problem olduğuna dikkat çeken Menak, “Aşılama sadece Siirt’in bir problemi değil. Bu konuda git gel yaşamak insani bir durum. İnsanlar kendi kaderleri hakkında bir karar verdiğini düşünüyor ve ona göre farklı tutumlar sergileyip farklı davranışlar sergiliyorlar. Haliyle bunun pandemi olgusu çerçevesi analiz edilmesi beraberinde sosyolojik, psikolojik etkenlerin devreye girmesini gerçek olduğunu kabul etmemizi gerektiriyor. Yani pandemi bir baskı olarak dünya gündemine girdi. Kısa bir sürede küresel bir sorun oldu. Bu kadar hızlı bir şekilde küreselleşen bir problemi ana kaynağına inmekten başka bir çözüm yok. Bunun yolu da aşı olmak ve tedavi olmaktan geçer.” dedi.

Exit mobile version