<strong>Siirtli Vatandaş: “Siirt Depreme Hazır Değil, Önlemlerin Alınması Lazım”</strong>

<strong>Siirtli Vatandaş: “Siirt Depreme Hazır Değil, Önlemlerin Alınması Lazım”</strong>

Siirt’te dün peş peşe meydana gelen 3 depremin ardından Ne Haber’e konuşan vatandaşlar, Siirt’in depreme hazır olmadığını ve önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Konun uzmanı Doç. Dr. Adan Alkan ise, “Siirt deprem riskinin olmadığı bir bölge olarak bilinir ama öyle değil. Risk durumu Siirt için yüksek. Önlem almamız gerekir” dedi.

Vatandaşların depreme olmadığını söyleyen Aydın Can, şunları söyledi: “Neresi hazırdır? Ne denetim var, ne bir şey var. Hiçbir şey yok. Depreme hazır değil. Bir vursa eski Siirt’i mahveder. Bizim oturduğumuz yerlerin hepsini mahveder.”

Önlemlerin alınması gerektiğini belirten Hamza Geriş ise “Siirt dereme hazır değil. Bazı önlemlerin alınması lazım. Önlemleri yetkili kişilerin alması lazım.” dedi.

Deprem konusunda bilinçli olunmadığını ifade eden Emrullah Erdemci, “Siirt hazır değil. Evimiz bayağı sarsıldı. 2-3 nokta olmasına rağmen. Hiç bilinçli değiliz. Mesele ben evde uzanıyordum. Hiç kendimiz bozuntuya vermedim. Önlem alınması lazım.” diye konuştu.

Vatandaşlardan Mustafa Timurlenk, “Depremi biz bilemeyiz ki. Mesela bu binalar hepsi çatlak. Önlemler nasıl alınacak. Allah’ın bileceği bir şeydir kimse bilemez.” dedi.

Önlemlerin önemine vurgu yapan Yaşar Uruğ ise “Önlem her zaman iyidir ama maalesef hiçbir yerde alınmıyor.” ifadelerini kullandı.

Siirt’te dün peş peşe yaşanan depremlerin ardından Ne Habere açıklamalarda bulunan Siirt Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adnan Alkan, Siirt’in deprem riski yüksek bir yer olduğunu belirterek “Siirt deprem riski açısından ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi riskin yüksek olduğu bölgelerden biri. Türkiye zaten bir deprem ülkesi. Ülke arazilerinin yüzde 90’ından fazlası deprem riskinin yüksek olduğu arazilerden oluşuyor. Siirt’te deprem riskinin yüksek olduğu bir bölgede yer almakta. Yakın geçmişte çok şiddetli depremler olmadığı için Siirt deprem riskinin olmadığı bir bölge olarak bilinir ama öyle değil. Risk durumu Siirt için yüksek.” dedi.

“Depreme Karşı Ne Kadar Hazırlıklıyız? Bunu Tartışmamız Lazım”

Siirt’teki yapıların bir kısmının depreme uygun olmadığını belirten Alkan, “Teknik inceleme ve saha çalışması yapılmadan bu depremlerin artçı olup olmadığı veya büyük bir depremin habercisi olup olmadığını bilemeyiz. Depremin olup olmayacağından ziyade biz depreme karşı ne kadar hazırlıklıyız? Bunu tartışmamız lazım. Yapılarımız depreme uygun mu? Bunu bakmamız lazım. Ülke geneli ve Siirt’te de yapıların depreme uygun değil maalesef.” cümlelerini kullandı.

Siirt’in eski mahallerinin depremde hasar görme riskinin daha yüksek olduğunu ifade eden Alkan, şunları söyledi: “Eski mahallelerde deprem riski daha yüksek. Yeni binalar depreme daha uygun. Ama onlarda da zaman zaman depreme uygun olmayabilir. Bu yapıların yıkılıp depreme uygun hale getirilmesi gerekir. Arazi yapısı çok önemli buna da dikkat etmek gerekir. Zemin analizlerini iyi yapılması lazım.” Depremin hayatımızın bir gerçeği olduğunu söyleyen Alkan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Toplumsal olarak da deprem bilinci oluşturmak lazım. Deprem hayatımızın bir gerçeği, depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Depreme hazır olmalıyız. Siirt’in depreme hazır olmadığını söyleyebiliriz.

Exit mobile version