SİİRTLİ VATANDAŞ: EKONOMİK DURUM KÖTÜ BİRİLERİNİ BUNA DUR DEMESİ LAZIM

SİİRTLİ VATANDAŞ: EKONOMİK DURUM KÖTÜ BİRİLERİNİ BUNA DUR DEMESİ LAZIM

Siirt’te artan fiyatlar nedeniyle semt pazarı boş kalırken bazı esnaflar, tezgahlarını kapatmak zorunda kaldı.

Şehirde giderek artan ekonomik sorunlar, son gelen zamlarla beraber içinden çıkılmaz bir hal aldı. Daha önceleri dolup taşan semt pazarında da ekonomik sıkıntılardan dolayı alış veriş yapanların sayısında ciddi bir azalma yaşandı. Semt pazarı esnafı, pahalılıktan dolayı vatandaşın alış veriş yapamadığını, pazar tezgahlarının boş kaldığını söyledi.  

”HERKES ZAMMINI KENDİSİ VERİYOR”

Pazarda alış veriş yapan Abdülbari Birsen, ”Pazarda kimse yok. Pazarcılar satış yapmıyor. Her şey ateş pahası. Herkes zammını kendisi veriyor. Şekerin, fabrikaların. Devlet ilgilenmiyor. Yani herkes zammını kendisi veriyor. Devlet hiç ilgilenmiyor. Biz üzülüyoruz. Geliri hiç olmayanlar Allah yardımcıları olsun. Yani bunu demek istiyoruz. 2 kilo nar. 10 TL misal. Bu arkadaş 3 kilo 10 TL yapmış ama millet alamıyor. Biliyorsun bizde nüfus kalabalıktır. Bir iki kiloyla olmuyor. Alsak 10 kilo alıyoruz, 5 kilo alıyoruz. Allah milletin yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı. 

Birilerinin bu kötü gidişata dur demesi gerektiğini belirten Birsen, ”Şimdi ’Nereden nereye geldik’ diyor bizim başkan. Halbuki O başkan olduğu zaman bir daire Siirt’te eski parayla 500 bindi, şimdi 600 milyar. Siirt’te bir daire 600 milyar olmuş. Yani sadece bir kalem değil. Eğer sadece bir kalem olsaydı hepimiz akabilirdik. Yalnız geçim çok zorlaşmış. Allah fakir fukaranın yardımcısı olsun. Allah devletimize zeval vermesin, güç versin. Yalnız durum kötüdür. Yani birilerinin buna dur demesi lazım.” cümlelerini kullandı. 

Birsen sözlerini şöyle tamamladı:

”Ben toptancılarda duruyorum. Bu ayda 6 sefer zam gelmiş ona. Pirince zam geliyor. Yani hiç devlet bilmiyor. Fabrikalar veriyor zammı. Eskiden böyle değildi. Eskiden yıl başında hafif bir zam geliyordu. Onsan sonra yılda bir zam gelmezde. Yannız şimdi her sabah zam akşam zam, sabah zam akşam zam. Bir torba un 220 TL’ye çıkmış. Bir teneke yağ 350-400 TL’ye çıkmış. Allah yardımcımız olsun.” 

Abdulbari Birsen

”ALAMIYORUZ, ALDIĞIMIZ ZAMAN DA SATAMIYORUZ”

Semt pazarı esnafı İsa Baksan, ”Piyasa boştur. İşler pahalıdır. Meyveler, sebzeler pahalı olduğu için millet alamıyor. Fiyatlar yükselmiş. Fiyatlar yüksek olduğu için millet alamıyor. Mandalina 4 TL’dir, kim alacak? Nar 5 TL, elma 6 TL, domates 7 TL, salatalık 5 TL. Kim akacak? bir marul 2 TL’yken şu anda 7 TL’dir. Millet ne alacak? En ucuz olan kara lahanaydı 1-2 TL’ken şu an 8 TL’dir. İşte insanlar gördüğün gibi gelip bakıyorlar, gidiyorlar. Piyasa boş sabahtan beri oturuyoruz, daha 50-100 TL’lik iş yapmamışız. 5’e almışım, 5’e veriyorum, kimse almıyor. Tezgah boştur, alamıyoruz. Aldığımız zaman da satamıyoruz.” dedi.  

İsa Baksan

Baksan, ”Eskiden çok alıyorlardı, ucudu. Yeşil soğan, domates, biber, patlıcan ucuzdu. Millet gelip alıyordu. Aile kalabalık olduğu için. Nüfus kalabalıktır. Şu an her bir ailenin 7-8 tane nüfusu var. 5 kilo mandalina alsa 25 TL, 5 elma alsa o da 25 TL. Beşer kilo olsa 150 TL masraf gider. Bu sefer sebze alamıyor. Sebze alsa meyve alamıyor. Gördüğün gibi biz de boşa bekliyoruz.” diye konuştu. 

”ALAN ALIYOR, ALMAYAN YERİNDE SAYIYOR”

Geçen yıllara oranla satışlarda azalma olduğunu belirten Çelengi Eser, ”Sulu limon, 4 kilosu 10 lira, çıtır havuç herkes yesin diye kilo 4 lira. Satıyoruz Allah’a şükür. Bunu bulamayanlar var. Bir ekmek parasıdır eve götürüyoruz. Eskisi gibi bir durum kalmamış. Alan alıyor almayan da yerinde sayıyor. Satışlarda azalma olmuş. Geçen senelerde yeşillik olarak 100-200 demet satıyordum, bu sene 20-30 demet satamıyorum.” dedi. 

Çelengi Eser
Exit mobile version