Siirtli Manav: “Kazancım Asgari Ücretin Altında”

Siirtli Manav: “Kazancım Asgari Ücretin Altında”

Siirtli manav, üst üste gelen zamlar nedeniyle satışlarının düştüğünü belirterek kazancının asgari ücretin altında olduğunu söyledi.

“Çok Fahiş Bir Fiyat Değil İşin Gerçeği”

Fiyatlar arttığı için satışların düştüğünü söyleyen manav Ramazan Yılmaz, “Durum hiç parlak gözükmüyor. Biz de şikayetçiyiz. Halk şu an bizi dolandırıcı gibi görüyor. Örnek veriyorum biz 27 liraya domates alırken 30 liraya satıyoruz. Halk bunu sanıyor ki çok fahiş bir fiyat. Çok fahiş bir fiyat değil işin gerçeği. Biz de isteriz domatesin 10 lira, 15 lira olmasını bu bizim de işimize gelir. Ben şu an günde 10-15 kilo domates satarken, 10 lira olduğu zaman nereden bakarsan günde 100 kiloya kadar çıkarız.” dedi.

Zincir marketlerle yarışamadıklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Kuru soğan var örnek olarak. Kuru soğanı bugün 17 liraya satıyoruz. Halde toptan fiyatı 15 lira. Zincir marketlerde hemen hemen yarıya değil de, biz 17 liraya satarken onlar 13 liraya, 12 liraya satıyor. Millet Diyor ki ‘sizin aranızda çok fark var’. Millet daha çok onları tercih ediyor. Ama bilmiyor ki ben günde 2 torba alıyorum, bir torbayı satarım satmam. 2 gün için 2 torba alıyorum. Gün geliyor 1 torba satıyoruz, gün geliyor 2 torba satıyoruz. Ama müşteriler diyor ki ‘marketlerde 12-13 lira’ biz onlara diyoruz ki onlar ton bazında alıyor ister istemez fiyat etkisi oluyor.”

Asgari ücretin altında kazandıklarını söyleyen Yılmaz, “Şu an hiçbir şekilde kurtarmıyor. Şu an biz buraya 3 kişi bakıyoruz. Sigortamızı maaşımızı hesaplarsak biz asgari ücret bile alamıyoruz burada. Bir sigorta olmuş 3520 lira zaten bunu biz kazansak yeter bu bize. Çok düşüş, bunu yüzdelik olarak bile söyleyemeyiz. Belki yüzde 200 bile iş şuan düşmüş.  Ben tablacıydım. Pazardaydık, pazarlarımız yıkıldı diye el mahkum şu an kira ödüyoruz. Maydanozunda bugün fiyatı çok fahiş. 5 liraya maydanoz satıyoruz. Müşteriler sanıyor ki 5 liranın hepsini kar ediyoruz. Bilmiyor ki 1 lira kalıyor veya kalmıyor. Ben tablada satarken 3 kasa marul satıyordum. Burada şu an manavım, çevremde de manav yok bir tek benim 1 kasa marul zor satıyorum.” diye konuştu.

Fiyatların yükseldiğini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müşteriler bizi dolandırıcı gibi görüyorlar ister istemez. Onlar da haklı. Şimdi ben dışarıdan bir gözle baktığım zaman bana domates 30 lira dediği zaman, ne oluyor 30 liraya domates mi olur. Geçen hafta 20 lirayken bu hafta 30 liraya çıkmış. Patlıcan aynı şekilde, 32 liraya patlıcan almışız, 35 lira dediğimiz zaman zaten müşteri ister istemez kaçıyor bizden. Bir kasa dolma biber getiriyoruz bir hafta satıyoruz. İster istemez eskiyor. Yarısı çöpe yarısı, müşteriye. Hadi gel bunun parasını çıkart. Biz de istemeyiz fiyatların bu şekilde olmasını ama el mahkum. Yapacak bir şey yok.”

Exit mobile version