Göçerlerin Yayla Mesaisi Sürüyor

Göçerlerin Yayla Mesaisi Sürüyor

Siirt’te havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan Göçerler, hayvanları ile birlikte daha serin olan yaylalara ulaştı. Göçerlerin buradaki mesaisi yazın sonuna kadar sürecek.

Kentte yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber her yıl olduğu gibi bu yıl da Göçerler, hayvanlarını serinlikte otlatmak için yaylara çıktı. En bilinen yaylalardan biri olan Çemikari Yaylası bu yıl da Şırnak ve Siirt’ten gelen Göçerleri ağırlıyor. Yaylalarda koyun kıpma işlemi de sürüyor.

Göçerlerin yayla mesaisi kış aylarının yaklaşmasıyla beraber sona erecek. Kış aylarının başlamasıyla Siirtli Göçerler, şehir merkezleri ve civar köylere göçecek.

Göçerler, burada 3-4 aylık süreyi tamamladıktan sonra havaların serinlemesiyle birlikte yeniden il, ilçe ve köylere dönecek.

Koyunlar Kırpma Dönemi Sürüyor

Siirt’in yaylalarında havaların ısınmasıyla beraber koyun kırkma dönemi başladı.

Siirtli Göçerler, havaların ısınmasıyla yaylalara çıktı. Göçerler, havaların soğuyacağı döneme kadar yaylalarda kalacak. Her yaz olduğu gibi bu yaz da yayalarda koyunların kırkılması için yoğun mesai harcanıyor.

Göçerler, koyun kırkma işlemlerini ilkel yöntemlerle yapıyor. Koyunların kırpılan yünlerinden ise yorgan, halı ve kilim yapılıyor. Bu da koçerlere gelir kaynağı oluyor.

Koyun kırpma işlemlerin hızla devam ettiğini söyleyen Göçerler, yaptıkları işin zor olduğunu fakat alıştıkları için kolay bir şekilde yaptıklarını belirtti.

Exit mobile version