Siirtli Esnaf: “Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sebze fiyatlarının artmasıyla mezeleri azaltmak zorunda kaldıklarını belirten Siirtli esnaf Ekrem Özer, “Mezeleri azalttık. Böyle giderse kaldıracağız. Mezeler de her şey yüksek. Mesela maruldur, kara lahanadır, turptur, patlıcandır sebzeler yüksek.” dedi.

Sebze fiyatların yüksek olduğu söyleyen semt pazar esnafı Cumali Tarhan, şunları söyledi: “Fiyatlar pahalı. Ulaşımın yüksekliğinden mazotun pahalılığından dolayı. Sebze meyvedeki fiyatlar yüksek. Domates 15 lira, maydanoz 3 lira, biber 20 lira, salatalık 20 lira. Vatandaşı çok olumsuz bir şekilde etkiliyor. Milletin alım gücü yok. Millet pazarı dolaşıyor yaklaşık bir saat süre zarfında dolaşıyor dolaşıyor eli boş olarak gidiyor. Bir şey alamıyor alım gücü yok. Fiyatların yüksekliği de mazotun yüksek olması, nakliyenin çok yüksek olması ondan dolayı fiyatlara yansıyor.”

Lokantaların mezelerde artık sadece yeşillik kullandığını belirten Tarhan, konuşmasını söyle sürdürdü: “Salata vermiyorlar inanır mısın? Bizim bir kaç tane lokantacı müşterilerimiz vardı. Sürekli gelip kasayla alıyorlar. İnanır mısın şimdi diyor biz kullanmıyoruz. Sadece yeşillik diyor biz kullanıyoruz. Domates, salatalık hiçbir şey vermiyorlar.”

Siirtli Esnaf: "Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız"

“Soran Çok Alan Yok”

Poşetin 50-60 liraya dolduğunu söyleyen pazar esnafı Ayhan Süzgün ise şöyle konuştu: “Domates 20’ye var 5’e kadar var. 5 milyonluk (5 TL) zaten yenmiyor. Hastalıklıdır o domates. Yenilebilecek domates de 20 milyondur (20 TL). Biber 15 var, 20’ye var, salatalık 12 buçuk, karnabahar 10 milyon (10 TL). Soran çok alan yok. Bir poşet alıyor dolduruyor 50-60 milyon (50-60 TL) 2-3 kilo. Lokantacı da domates kullanamıyor. Gelecek 20 milyona (20 TL) domates alacak, yok o. Normal 5 milyonluk (5 TL) domates kullanıyor.’’

Siirtli Esnaf: "Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız"

“Bugün Alıyorsun Yarın Aynısını Alamıyorsun”

15 dakikadır pazarda dolaşıp bir şey almadığını ifade eden Cumali Yılmaz, “Fiyatlar uçuyor. Bugün alıyorsun yarın aynısını alamıyorsun. Ellerimiz boş. 10-15 dakika oldu. Durum feci. Meydanda her şey. Herkes bizim gibi düşünüyor. Orta sınıf diye bir şey kalmadı. Üst sınıf vardı, orta sınıf, alt sınıf. Şu an orta sınıf da kalmadı, bir üst sınıf kalmış.”

Esnafın etiket koymaktan çekindiğini belirten Mehmet Can Oturan, “Şu an salatalık çok pahalı olduğu için esnaflar etiket üzerine katmıyorlar. 15 liralık salatalığı etiket üzerine koysan millet şaş kalacak.” diye konuştu.

“Böyle Giderse Mezeleri Kaldıracağız”

Fiyatların yüksek olduğunu belirten lokanta işletmecisi Ekrem Özer, “Marul yüksek, her şey yüksek. Domates yüksek ne yapacağız? Hepsi aynı zaten. Hiçbir şey veremiyoruz. Her gün ete zam geliyor, her gün ete zam geliyor. Her iki ayda bir 10 TL zam geliyor. Ne yapacağız? Diyor inecek inmiyor. Mesele her şey inecek inmiyor, öyle bir şey yok.” dedi.

Mezeleri azaltmak zorunda kaldıklarını ifade eden Özer, şunları söyledi: “Mezeleri azalttık. Böyle giderse kaldıracağız. Mezelerde her şey yüksek. Sadece bu sene limon biraz düşüktür ama normalde her şey yüksektir. Mesela maruldur, kara lahanadır, turptur, patlıcandır. Gerçi patlıcan bir haftadır düşmüş. Ama normalde her şey yüksek, sebzeler yüksek. Ne olacak? Biz de işin içinden çıkamıyoruz maalesef. Mesele maydanoz tanesi üç TL’dir. Marul kasası 30-35 TL paradır.”

Müşterilere kuru kuru yemek veremediklerini ifadeden Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kaldırmayı düşünüyoruz. İki senedir düşünüyoruz ama alışmışız. Şimdi müşteriye kuru kuru yemek vermek olmaz ki. Kuru kuru yemek versem adamın önüne sadece adana koysam veya sadece döner koysam olmaz. Öyle alışmışız dışarısı gibi değiliz. Dışarıda salata, meze parasını alıyor ama Siirt’te maalesef alamıyoruz. Bizim fiyatlarımız rayice göre 30 TL’dir. Pilavla yemek 40 TL’dir ama biz mecburen hepsi gelen tanıdıktır, esnaftır.”

Siirtli Esnaf: "Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız"

“Eskiden 25 liraya karnımı doyurabiliyordum. Şimdi 45-50 liraya zor karnımı doyurabiliyorum.” diyen Ekrem Aydın, “Yemek yemeye geldim. Eskiden beri buraya yemek yemeye geliyorum. Eskiden 25 liraya karnımı doyurabiliyordum. Şimdi 45-50 liraya zor karnımı doyurabiliyorum. Vatandaşın cebinde para yok. Evinde taş kaynamıyor. Dışarıdan meyve, sebze geliyor. Eskiden mazot 7-8 lirayken bugün 15 lira. Yüzde yüz zam yemiş bunun tek bir nedeni akaryakıttır. Akaryakıtta indirim olmadığı sürece sebze, meyvede bir indirim olmaz. Üretici de bundan kazanmıyor. Üretici zararda, vatandaş zararda.” dedi.

Siirtli Esnaf: "Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız"
Siirtli Esnaf: "Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız"
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siirtli Esnaf: “Mezeleri Azalttık, Böyle Giderse Kaldıracağız”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!