SİİRTLİ ÇOCUKLAR TATİLİ ÇALIŞARAK GEÇİRİYOR

SİİRTLİ ÇOCUKLAR TATİLİ ÇALIŞARAK GEÇİRİYOR

Siirt’te okulların kapanmasıyla birlikte çalışmaya başlayan çocuk işçiler, eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığını gözler önüne seriyor.

Varlıklı ailelerin çocukları yaz aylarını tatil ve destek eğitimleri alarak geçirirken dar gelirli ailelerin çocukları ise sokaklarda çalışarak geçiriyor.

Ders Çalışması Gerekirken Mendil Satıyor

Siirt’te hemen hemen her sokakta çalışan çocukları görmek mümkün. Ders çalışması gereken çocukların sokaklarda çalışması gelir dağılımındaki makasın ne kadar açıldığını gösteriyor.

Eğitim Farklı Sınav Aynı

Pandemi sürecinde eğitime uzaktan eğitim ile devam eden öğrenciler, istedikleri verimi almadı. Öte yandan maddi durumu iyi olan ailenin çocukları kapalı olması gereken eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim görmeye devam etti. Böyle bir eşitsizliğin olduğu yerde iyi eğitim almış çocuklar ile sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar aynı sınava tabii tutuldu.

Siirt sokaklarında çantasını sırtına takip eğitim kurumlarının yolunu tutan öğrencilerin yanında el arabasıyla çalışan öğrencileri de görmek mümkün.

Sınıfsal Farklılık Büyüyor

TÜİK verilerine göre Türkiye’de eğitime yapılan masrafın yüzde 64’ü en zengin yüzde 20’lik kesimden geliyor. En yoksul yüzde 20’lik kesimde bu oran sadece sadece yüzde 3,2.

Ülkedeki gelir eşitsizliği eğitim harcamalarına da yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre ülkedeki eğitim harcamasının büyük kesimini en zengin yüzde 20’lik kesim gerçekleştiriyor. Öte yandan en zengin yüzde 20’lik kesim gelirinin yüzde 4,4’ünü eğitime harcarken bu oran en yoksul yüzde 20’lik kesimde yüzde 1 bile değil. Bu kesim eğitime gelirinin yalnızca yüzde 0,9’unu ayırabildi.

Muhabir: Yusuf Elik

Exit mobile version