Siirt’in Tarihi Değerlerinden Biri Daha Yok Olmayla Karşı Karşıya

Siirt’in Tarihi Değerlerinden Biri Daha Yok Olmayla Karşı Karşıya

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Kavaközü köyünde bulunan Mir Nastır Medresesi için köy halkı onarım talebinde bulundu.

Tahminlere göre, 600 yıllık Mir Nastır Medresesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Tarihi değerlerinin yok olmasını istemeyen Kavaközü köy halkı bu konuda yetkililerin duyarlı olmasını bekliyor. Eski geleneklerini yaşatmak isteyen köylüler, medresede yılda iki defa düzenlenen yemek ziyafetini tekrardan hayata geçirmek istiyor.

Kavaközü köy muhtarı Sadık Adıgüzel, daha önce bu konu ile alakalı Valilik ve Kültür Müdürlüğüyle görüştüğünü ve sonuç alamadığını belirtti. Sadık Adıgüzel, “Mir Nasır Medresesi’nin 600 yıllık bir geçmişi var. Ben daha önce sayın valimizi de oraya götürdüm iki defa. Ben bu kültürümüzün kaybolmamasını istedim. Gittikçe her sene bir yerlerinde yıkılmalar oluyor. Ben bunu bir iki defa kültür müdürlüğüne bir ekip insan götürdüm oraya ama bir türlü önümüzde bir yol açılmadı. Tadilatını yapmak için bize yol göstermediler. Ben bakanlığa yazı gönderdim bakanlık beni Valiliğe yönlendirdi. Valiliğe yazdım Valilik beni Kültür Müdürlüğüne yönlerdi, velhasıl bir türlü sonuç çıkmadı bu taleplerimizden.” dedi.

Kendilerine onarım için söz verildiğini söyleyen Adıgüzel, “Farklı farklı köylerden de birçok ziyaretçisi var. Çocuğu olmayanlar gelir genelde. Biz yılda iki defa da oranın yemek ziyafeti de veriyoruz fakat şu an çevre düzensizliği yüzünden veremiyoruz. Çevre düzeni olmadığı için insanları çağıramıyoruz, mevlidini yapamıyoruz, yemek veremiyoruz. Çünkü medresede yemek verilmesi lazım veya çevresinde yemek verilmesi lazım. Ben bunu sayın valime anlattım. Sayın valim de bize en azından bir para yardımı yapacağını söyledi. Ellerinden gelen yardımı yapacaklarını, çevre düzenlemesi için ellerinden gelen imkanlar dahilinde yardımcı olacaklarını söyledi ama olmadı.” diye konuştu.

“Medresenin Onarılmasını İstiyorum”

Medresenin onarılmasını istediklerini belirten Adıgüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Medresenin onarılmasını istiyorum. Bu bir medresedir yani geçmişte de üniversiteydi ve büyüklerimizden aldığım duyumlara göre de ilk beyin ameliyatı da orda yapıldı. Tabii büyüklerimizden aldığım duyumlara göre söylüyorum, yoksa dersem ben şahit oldum mu? Ben şahit olmadım. Türbesi orda, ailesi de orda. Geçmişte yaşlı insanlarımızdan aldığımız duyumlara göre de 100-200 tane de öğrencisi vardı. Tabii bizim zamanlarımızda yoktu, dedelerimizin zamanından bahsediyorum. Yani kısacası medresenin tekrar onarılmasını istiyoruz.”

Exit mobile version