Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesi olarak ilan edilen 11 ilin yanı sıra 6 il daha afet bölgesi kapsamına alındı. Aralarında komşu illerimiz Batman ve Mardin olmak üzere 6 il afet bölgesi ilan edilirken Siirt yine bu sınırın dışında kaldı. Peki afet bölgesi ne demektir? Faydaları nelerdir? İşte detaylar.
6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından çok sayıda bina yıkılarak can kayıplarına neden olmuştu. Depremin ardından 11 il afet bölgesi ilan edilmişti. Daha sonra Bingöl, Kayseri, Mardin, Batman gibi 6 il daha afet bölgesi ilan edildi.
Siirt Yine Sahipsiz Kaldı!
AFAD yaptığı açıklamada, 6.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıpları üzerine, 11 ilin ve Sivas’ın Gürün ilçesi haricinde, depremden etkilenen Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illerinin de afet bölgesi kabul edildiğini açıkladı. 6 il arasında depremden neredeyse aynı düzeyde etkilenen komşu iller Batman ve Mardin yer alırken Siirt bu kapsama alınmadı. Afet bölgesinde yer alan vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmetinden öğrencilere ek puana, esnaf kredilerinde kolaylıktan hasarlı tapuların tespitine kadar birçok kolaylık sağlanıyor.
Afet Bölgesi Ne Demek?
Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler sonucu çeşitli bölgelerde yaşam büyük ölçüde olumsuz etkileniyor. Bu doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve bölgedekilere destek olmak için hasar alan yerler afet bölgesi ilan ediliyor. Bu kapsamda afet bölgesi içerisinde bulunanlar çeşitli desteklerden faydalanabiliyor.
Afet Bölgeleri İlan Edilince Ne Olur?
- Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, askeri hastanelerde ve özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.
- Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.
- Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.
- Bölgedeki yurttaşlar, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.
- Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.
- Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.
- Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)
- Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir. Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanır.
- Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır. Bir yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılır. Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanır. İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılır. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olur. Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.
- Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YKS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.
Siyaset Etkili Oldu!
Bu kolaylıklardan faydalanan iller arasında yer almak için Mardin ve Batman siyasilerinin yoğun çalışmalarının etkili olduğu söylenirken Siirt’in siyasilerinin bu konuda herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığı ise bilinmiyor.