Siirt Milletvekili Beştaş: “Amaç Bu Hafıza Mekanını Yok Etmek, Hakikatlerin Üstünü Betonla Örtmek”

Siirt Milletvekili Beştaş: “Amaç Bu Hafıza Mekanını Yok Etmek, Hakikatlerin Üstünü Betonla Örtmek”

Siirt’te gelen HDP milletvekilleri, Kasaplar Deresi ile ilgili açıklama yapmak isterken polis ile aralarında gerginlik yaşandı.

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Şimdi de arkamızda gördüğünüz kolluk gücü bizi görüntülememizi Nevala Kasabanın doğasını nereye yapılaşma yapılacağına dair tespitlerimizi kamuoyundan gizlemeye çalışıyor ve vekillere karşı büyük bir saygısızlık yaptılar, suç işlediler bunu da ifade etmek istiyorum. Amaç bu hafıza mekanını yok etmek. İnsanlık değerlerini ayaklarının altına almak ve hakikatlerin üzerini betonla kapatmaktır.” dedi.Bölgeye HDP milletvekilleri; Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Sıddık Taş, Tülay Hatimoğulları, Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hişyar Özsoy geldi.

İmara açılan Kasaplar Deresine villalar yapılmak istediğini söyleyen Meral Danış Beştaş, şöyle konuştu: “Buraya gelişimizin tek bir amacı var. Nevala Kasaba vadisinde toplu mezarların üstüne imar izni verilmesi ve bunun projeleri biliyorsunuz kamuoyuna da yansıdı. Bu projelerde büyük büyük binalar, villalar, havuzlu villalar yapılacak. Ne üzerine toplu mezar üzerine. Burası bir hafıza mekanı. Bunu söyleyeyim. Her yerde kontrol noktaları var. Aman Allah’ın çok tehlikeli bir heyet geliyor. 7 milletvekili var. 7 milletvekili Siirt’e geliyor. Şimdi de arkamızda gördüğünüz kolluk gücü bizi görüntülememizi Nevala Kasabanın doğasını nereye yapılaşma yapılacağına dair tespitlerimizi kamuoyundan gizlemeye çalışıyor ve vekillere karşı büyük bir saygısızlık yaptılar, suç işlediler bunu da ifade etmek istiyorum. Her şeyden önce bu baskı, bu zulüm, bu korkutma siyasetini bize hiç etki etmeyeceğini en iyi onlar bilir. Onlar korkar ama biz korkmayız. Biz korksaydık bugün ayakta duramazdık. Çünkü biz haklıyız. Haklı olanlar asla korkmazlar. Biz hakikatin peşinden koşuyoruz. Evet Nevala Kasaba bir tarihsel hafıza mekanıdır. 89’da burada çok kısa bir süre içinde yapılan kazılarda 8 tane cesedin kemiklerine rastlandı ve sonra dönemin valisi o kazı çalışmalarını bir talimatla durdurdu. Ondan sonra buraya duble yollar yaptılar, polis okulu yaptılar. Amaç ne? Amaç bu hafıza mekanını yok etmek. İnsanlık değerlerini ayaklarının altına almak ve hakikatlerin üzerini betonla kapatmaktır.”

“Ama kayyım gelir gelmez buraya imar izni vererek yapılaşmanın önünü açmıştır” diyen Beştaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Evet biz daha önce de söyledik. Belediye bizim yönetimimizde iken bu imar izinlerini tamamı iptal edilmiştir. Ama kayyım gelir gelmez buraya imar izni vererek yapılaşmanın önünü açmıştır. Bugün de sözde bize söyledikleri gerekçe buranın özel mülk olduğu yönünde. Burası özel mülk olabilir bzi özel mülke herhangi bir zarar vermek niyetinde değiliz. Aksine bu özel mülkün korunmasını bir hafıza mekanı olarak buranın geçmişle yüzleşilmesi ve hakikatlerin ortaya çıkarılması çok önemli bir yeri olduğunu söylüyoruz. Kanunlarda da bunu yolu vardır. Eğer özel mülk sahipleri biz zarar uğrayacağız diyorsa devletin görevi tek bir grevi var burayı kamulaştırmak ve buradaki cesetlerin, kemiklerin ortaya çıkarılmasına destek olmaktır. Mülk sahiplerinin giderlerini de, zararlarını da karşılamaktır. Buraya toplum mezarlarda 1915’ten, Ermenilerin Keldanilerin cesedinden 90’lı yıllarda katledilen Kürtlerin cesedine kadar yüzlerce cesedin burada olduğunu çok iyi biliyoruz ve benim çağrım öncelikle kamuoyuna, Türkiye kamuoyuna ve bütün insan hakları örgütlerine, sivil topluma, bütün barolara. Siirt’e gelin ve bu insanlığa karşı işlenmek istenen suçu hep birlikte durduralım. İkinci çağrım Siirt halkına Siirt halkı kemiklerin üzerinde yaşayamaz, Siirt halkı anılarına saygı duyar, Siirt halkı burada yapılaşmaya izin vermez. Bütün Siirtlileri tarihlerine, hafızalarına, insanlık tarihine sahip çıkmaya davet ediyorum. Biz ilin vekilleri olarak, Halkların Demokratik Partisi olarak sonuna kadar buranın yapılaşamaya açıklamaması için var olan imar izinlerini iptal edilmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Son olarak şunu söylemek isterim. Kayyımın rant politikası olduğunu her yerde söylüyorum. Maalesef bu rant öyle bir aşamaya geldi ki ve toplu mezarların üzerine havuzlu villalar yaptıracak noktaya geldi bu da insanlık açısından utanç kelimesinin az kaldığı raddeyi gösteriyor.”

Kasaplar Deresinin bütün bölgenin yarası olduğunu söyleyen HDP Diyarbakır milletvekili Hişyar Özsoy, şunları söyledi: “Şu Kasaplar Deresi, Nevala Kasaba sadece Siirt’in değil bütün bu bölgenin bir yarası. Biz şöyle bir toplumuz. Sadece burası için demiyorum bütün Türkiye, bütün Anadolu için söylüyorum. Mezarların yanından geçerken yüksek sesle bile konuşamayız biz. Ölü olduğu zaman, cenaze olduğu zaman üç gün evde televizyonlar kısık olurdu. Bu topraklarda ölüye saygı gösterilir. Kimliğine bakılmaz kim olduğuna bakılmaz. Şimdi iş makinaları çalışıyor mezarların üzerinde. Bu dünyada hukuken diğer dünyada da hesabı olur. Siz zannediyor musunuz, Siirt halkı çocuklarını kemik parçaları üzerinde büyütecek ve bundan zevk alacak? Bir talebimiz var, diyoruz ki şu kasaplar deresinde ne olmuşsa bu açığa çıkarılasın. Kimsenin malında, mülkünde, özel mülkünde gözümüz yok. Vatandaş buraya para vermiş belli ki imara açıldıktan sonra arsaya dönmüş. Burada vatandaşın, özel mülkiyet sahiplerinin zararını kamu devlet karşılamak zorunda. Bizim bildiğimiz 300 tane, genel kurmayın söylediği en az 186 tane bunlar resmi devletin kayıtlarında var. Bakın bu dere boylu boyunca ceset ceset. Villa dikmediğiniz bir bu cesetlerin mi üstü kaldı? Bak her taraf boş işte dökün, her tarafa villalarınızı yapıyorsunuz, binalarınızı, saraylarınızı yapıyorsunuz bari mezarların üzerine yapmayın. Bu kadar basit insani bir talebi söylüyoruz. 30 yıldır cenazesini arayan insanlar geliyorlar bari iki tane kemiğini verin çocuğuma bir mezar yapayım diyorlar.”

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Şunu tüm dünya çok iyi bilsin burada bizi 50 metre iteleye bililer hukuksuz bir şekilde milletvekillerini ama bu insanlık ayıbının üzerini örtemezler. Burada bir insanlık ayıbı yatıyor. Bu dereyi sen hangi villayla, hangi ayıpla örtmeye çalışıyorsun.” dedi.

Exit mobile version