Siirt şehrinin adı ve anlamı, Siirt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahap Bulak tarafından akademik makale konusu haline getirildi.
Bugüne değin üzerine farklı iddialar bulunan “Siirt” kelimesi, Bulak tarafından çeşitli dillerdeki kaynaklar üzerinden araştırılarak değerlendirildi. Bulak’ın bu araştırması, “Siirt İsminin Kökeni ve Anlamı” adıyla akademik bir makale haline dönüştürüldü ve uluslararası akademik bir dergide yayınlandı.
Uzun yıllardır Siirt’te akademisyen ve dilci olarak çalıştığını belirten Bulak, Siirt kelimesinin bugüne kadar birçok tartışmanın konusu olduğunu ve kökeni üzerine farklı görüşler ileri sürüldüğünü söyleyerek Siirt kelimesini de bu çerçevede araştırmaya karar verdiğini ifade etti.
Araştırma kararı aldıktan sonra Siirt adının Farsça, Türkçe veya Ermenice gibi birçok dilden gelmiş olabileceği yönündeki iddiaları değerlendirdiğini ve en nihayetinde etimolojik açıdan Siirt kelimesindeki “Ayn” sesi üzerinden hareketle, Siirt kelimesinin Arami (Sami) köken taşıdığı kanaatine vardığını dile getirdi.
Bu doğrultuda Arami (Sami) kökenli bir dil olan Süryanice’de, Siirt kelimesine olduğu gibi ulaştığını belirten Bulak, Süryanice sözlüklerde Siirt kelimesinin “mücbir sebeplerle dağıtılmışların, sürülmüşlerin kenti” gibi bir anlama karşılık geldiğini tespit ettiğini bildirdi.
Prof. Dr. Şahap Bulak’ın “International Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences” adlı dergide yayınlandığı “Siirt İsminin Kökeni ve Anlamı” makalesine aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz:
https://journalofsocial.com/files/josasjournal/4aabf91a-7b39-46fd-92d6-a8e7aff79d8a.pdf