SİİRT DEPREME HAZIR MI?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda ülke genelinde artan deprem sayıları ve özellikle son yaşanan İzmir depremi, “Siirt olası bir depreme hazır mı?” sorusunu akıllara getiriyor.

Ne Haber olarak Siirt’in depreme hazır olup olmadığını, önlem alınıp alınmadığını ve halkın bilinçlendirilip bilinçlendirilmediğini sizler için araştırdık.

Konuyla ilgili Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Yapı Laboratuvarı ve Kalite Yöneticisi Baver Emin Sevgin, “2011 yılından önce yapı denetim yönetmeliği olmadığı binaların dayanıklılığı belediye eliyle test ediliyordu. Belediye personelinin yetersiz olmasından dolayı 2011 yılında yapı denetim yönetmeliği kabul edildi. Yapı denetim özel sektör eliyle yapılmaya başlandı. Siirt’te mevcut 7 yapı denetim firması bulunmaktadır. Bu özel firmalarda çalışan personel, yapı denetim için yeterli sayıda. Bu nedenle 2011 yılından sonra yapılan binalar daha iyi denetlendiği için daha güvenli.” dedi.

Siirt Teknikerler Derneği Başkanı Mansur Güneş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “2011 yılından bu yana yapı denetim kanunuyla beraber inşaatların temelinden bitimine kadar mühendisler tarafından imar yönetmeliğinin kurallarına göre her kat kontrol edilir. Bu kontroller Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı bir şekilde yerinde ve projelere uygun bir şekilde yapılır. Eski yapılarda ise, bir an önce kentsel iyileştirme yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

“2003’ten Önceki Binalar Depremde Hasar Görebilir”

2003’ten önceki binalarda daha dayanıklı olan hazır beton yerine el yapımı beton kullanıldığı için risk daha yüksek.

Beton ve demir analizi de yapan Sevgin, “2003’ten önce yapılan binalarda hazır beton yerine el yapımı beton ve nervürsüz demir kullanıldığı için depreme karşı dayanaklı olmayabilirler. Bu binalarda oturanlara performans analizi yapmalarını öneririm. Aynı şekilde asansör taşıyıcı kolon görevi gördüğü için asansörsüz binaların da performans analizi yapılmalı.” dedi.

“Yeni Yapılan Binalar 7. ve Üzeri Şiddete Dayanıklı Yapılıyor”

Teknolojinin de gelişmesiyle çip yöntemiyle betonun takibi elektronik ortamda yapılabiliyor. Bu da daha dayanıklı binaların yapılmasını kolaylaştırıyor.

2011 yılından beridir yapılan binalar, teknolojinin de gelişmesiyle 7.0 ve üzeri şiddete uygun yapıldığını ifade eden Sevgin, “Yapı denetim yönetmeliğinden sonra binalar mühendisler tarafından 7.0 ve üzeri şiddete dayanıklılık gösterebilecek şekilde tasarlanıyor. Depremin süresi ve derinliği de önemli o yüzden net bir şey söylemek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“Dikey Yapılaşma Yerine Yatay Yapılaşma Olmalı”

Sevgin, “Siirt, 1. deprem bölgesi olduğu için yatay yapılaşma olmalı. Dikey yapılaşma binanın yükünü arttırdığı için depremde hasar görme riski daha yüksek. Bunun yanı sıra yüksek binalarda daha fazla insan yaşadığı için depremde binanın yıkılması sonucunda çok fazla insan zarar görebilir. Bu yüzden yatay yapılaşma deprem riskini azaltır.” dedi.

Bilinçlendirme Yapılıyor mu?

AFAD Siirt İl Müdürlüğü tarafından Gerek ilkokulda gerek resmi kurumlarda çeşitli tatbikatlar ve etkinliklerle bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Toplanma alanlarına ise e-devlet üzerinden erişilebiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SİİRT DEPREME HAZIR MI?
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!