SİİRT BELEDİYESİNDE YOLSUZLUK İDDİASI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş Ne Haber’e özel yaptığı açıklamalarda Siirt Belediyesi hakkında şok iddialarda bulundu.

Vekil, Siirt Belediyesine 8,90 TL’lik maskelerin 44,50 TL’ye alındığını, 15 personelin maaşına yaklaşık 3 kat zam yapıldığını, iktidara yakın kişilerin işe alındığını ve eski personellere mobing uygulandığını iddia etti. Ayrıca Güres Caddesi Güzelleştirme Projesi ihalesinin 3 kez gerekçesiz iptal edildiğini belirtti.

Beştaş bu iddiaları aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisine araştırma önergesi olarak sunduğunu ifade etti.

Meclise sunulan araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi:

Demokratik seçim yöntemlerinin yok sayıldığı kayyım uygulaması ilk olarak OHAL döneminde,11 Eylül 2016 tarihinde ve çok sayıda belediye başkanının merkezi hükümet tarafından görevlerinden alınması ve 28 belediyeye kayyım atanması ile başlamıştır. 674 sayılı KHK ile gündeme gelen bu hukuk dışı uygulama daha sonra yasalaşarak kalıcı hale getirilmiştir.

Nitekim 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından da kayyım uygulamaları hız kesmeden devam ettirilmiş ve neredeyse tüm HDP’li belediyelere kayyım atanmış, seçilmiş belediye başkanları ile diğer yöneticiler cezaevine konulmuştur. Bilindiği üzere, 31 Mart yerel seçimlerinin akabinde göreve gelen belediye başkanlarımız, kayyımlardan teslim aldıkları belediyelerde meydana gelen yolsuzlukları tespit etmiş ve kamuoyu ile paylaşmıştır. Ortaya çıkan yolsuzlukların ve belediyeleri borç içinde bırakan uygulamaların; kayyım sisteminde ısrarın gerekçesi olduğu şüphe götürmemektedir. Zaten mevcut kayyım uygulamaları bu yargıyı kesinleştirmektedir.

Şöyle ki vekili bulunduğum Siirt iline geçen yıl pandemi ilanının hemen ardından kayyım atanmış ve son bir yıl içerisinde son derece vahim uygulamalar hayata geçirilmiştir. Korona nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanmasına karşın Siirt kayyımı, sinemacı olan ve belediyenin sosyal medya alanında görev yapan çalışanına çöp toplama görevini vererek mobbing yapmış, hakeza onlarca belediye çalışanını işten çıkararak yerlerine iktidar partisine yakınlığı ile bilinen şahısları almıştır.

Diğer taraftan kamu ihalelerinde her gün yeni bir yolsuzluk hadisesi Siirt gündeminde yer almaktadır. Siirt’in en büyük caddesi olan Güres Caddesini Güzelleştirme Projesi kapsamında gerçekleştirilen ihaleler 3 kez iptal edilmiş olup bu iptallere dair bir gerekçe sunulmamaktadır. Kamu İhale Yasasında hizmet ihaleleri için ihaleye çıkan hizmet biriminin yıllık bütçenin %10’unu aşmaması gerektiği, aşması halinde Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alması gerektiği halde, bu görüş alınmamıştır. Fen İşleri yıllık bütçesi 50 milyon olup normal şartlarda işçilik dahil 5 milyon TL’ye yapılabilecek bir iş olduğu halde 23 milyon gibi son derece fahiş bir rakam ortaya çıkarılmıştır. Davetiye usulü görüşülen ihalenin ise Yılmaz Grup İnşaat Şti. adındaki bir şirkete verileceği iddia edilmektedir. Ayrıca bu ihalelerin farklı şirketler adı altında hek defasında aynı şahsa verildiği de ifade edilmektedir.  En son 9 Nisan’da davetiye usulü görüşülen 3. ihale de iptal edilmiştir. Diğer yandan söz konusu ihaleye ilişkin rekabet koşulları sağlanmamakta, iktidar yanlısı olan şirketlerin ihaleyi alması için çeşitli yöntemler denenmektedir. Üstelik,Güres Caddesi ile ilgili mevzular idari yargıya taşınmış, dava neticelenmemiş ve yürütmeyi durdurma kararı mevcuttur.  SİSKİ için yapılan ihale de 3. Kez yapılmasına rağmen neticelendirilmemiştir.

Bir diğer husus da maske alımlarında  fiyatların şişirilerek haksız kazanç elde edilmesidir. İçinde 50 adet maske bulunan bir kutu maskenin birim fiyatı 8,90 TL olmasına rağmen belediye tarafından 44,50 TL olarak gösterilmiş ve ihale bedeli şişirilmiştir.

Kayyımların bir diğer uygulaması da belediye hizmetlerinde çalışanları işten çıkararak, iktidar partisine yakınlığı ile bilinen kişilerin işe alınması ve maaşlarının yükseltilmesidir. Örneğin Siirt Belediyesi Personel A.Ş.’de çalışan 15 kişin maaşları ortalama 4.500 TL iken ortalama 12 bin TL’ye çıkarılmıştır.

İzah etmiş olduğum tüm hususların parlamento çatısı altında ele alınması, kayyım politikalarının araştırılması, ekonomik olarak yanlış uygulamaların ortaya çıkarılması hem demokratik kazanımların yok edilmesi yöntemlerinin gerekçelerini gün

İzah etmiş olduğum tüm hususların parlamento çatısı altında ele alınması, kayyım politikalarının araştırılması, ekonomik olarak yanlış uygulamaların ortaya çıkarılması hem demokratik kazanımların yok edilmesi yöntemlerinin gerekçelerini gün yüzüne çıkaracak hem de halkın uğradığı zararların dayanaklarını açıklayacaktır. İzah etmiş olduğum gerekçelerle Siirt kayyımının uygulamaları ve dahi diğer kayyım idarelerinin hesap hareketlerinin incelenmesi, çoklu maaş sistemlerinin ortaya çıkarılması, ihalelerde yürütülen haksızlıkların belirlenmesi elzemdir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SİİRT BELEDİYESİNDE YOLSUZLUK İDDİASI
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!