Siirt Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın haklarında “Neden su borçlarının gecikme faizini sildiniz” soruşturması açtığı Berivan Helen Işık ve Dara Turhan ile 23 Meclis üyesinden bu kez silinen 761 bin 908 TL’lik faizi istedi. Vali Osman Hacıbektaşoğlu’nun kayyumluğuyla yönetilen belediyenin başkan yardımcısı Ahmet Bülbül, 25 kişiye ihtarname çekerek 2 bin 413 abonenin 861 bin 956 TL’lik gecikme faizinin silinen 761 bin 908 TL’lik kısmını talep etti.
Bülbül ihtarname çektiği kişilere IBAN numarası da verdi ve 30 gün süre tanıdı. Bülbül’in tebligat gönderdiği kişiler arasında 25 Ocak 2021’de kalp krizi geçirerek vefat eden HDP’li Meclis üyesi Mehmet Zekeriya Çığır da bulunuyor.
DANIŞTAY BAŞVURUSUNUN SONUCUNU BEKLEMEDİ
Bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre; HDP’nin görevden alınan Belediye Eş Başkanı Dara Turhan, Danıştay’a itirazda bulunduklarını hatırlatarak belediyenin kendilerinden silinen faizi tazmin etmeye çalışmasına tepki gösterdi. “Siirt Belediyesi kayyım idaresi Danıştay’a yaptığımız itirazın sonucu beklemeden alel acele tebligat çıkarmış” diyen Turhan “Anlaşılan o ki Siirt Belediyesini çok borçlandırmışlar, acil paraya ihtiyaçları var. Hukuki sürecin işlemesine dahi tahammülleri yok” dedi.
“KAMU YARARI İLE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ YARATTIK”
Su borçlarının ödenmesine dair aldıkları Belediye Meclis kararına kendilerinin de uyduğunu söyleyen Turhan şöyle devam etti: “Aynı Meclis kararına istinaden kampanyalar düzenleyerek indirimli tahsilat yaptılar. Türkiye’de çok sayıda belediye kendi meclislerinde benzer kararlar alarak yaşama geçirdiler. Biz o zaman aldığımız kararla ödenmeyen su borçlarının tahsilatını kolaylaştırarak kamu yararı ile vatandaş memnuniyeti yarattık. Hukuki mevzuat gereği konunun gelişimi açısından muhatabımız Siirt Belediyesi değildir. Siirt Belediyesi yetki aşımı yaparak bu tebligatla kendini Danıştay’ın yerine koymuştur.”
AKP’Lİ MECLİS ÜYELERİ DE DESTEK VERMİŞTİ
Siirt Belediye Meclisi 3 Aralık 2019’da aldığı kararla 2 bin 413 su abonesinin 861 bin 956 TL tutarındaki su borcu faizinin yüzde 90’ına karşılık gelen 761 bin 908 TL’yi sildi.
Belediye Meclisindeki AKP’li üyeler de ödenmeyen su faturalarına ilişkin faizlerin silinmesi kararına destek verdi. Bu sırada Siirt Belediyesi’ne 22 Mayıs 2020’de kayyım atandı.
4 Eylül 2020’de olayı öğrenerek araştırma yürüten Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, yurttaşların su borcunun faizinin silinmesinin kanunlara aykırı olduğunu, belediyelerin su alacaklarının gecikme zamlarının tamamının koşulsuz bir şekilde silinemeyeceğini, gecikme zammı oranlarını indirme ve artırma yetkisinin Cumhurbaşkanında olduğunu, bu konuda Belediye Meclisine herhangi bir görev veya yetki verilmediği belirterek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan soruşturma izni istedi.
Soylu 22 Şubat 2021’de Siirt Valiliği’ne soruşturma izni verdi. Eş Başkanlar ve Belediye Meclis üyelerinden savunma istedi. Bunun üzerine Dara Turhan ve beraberindekiler Danıştay’a itirazda bulundu ve Belediye Meclisinde alınan kararın yasal olduğunu savundu.
KAYYUM DA AYNI KAMPANYAYI YAPTI
Soruşturma açılmasından yaklaşık iki ay sonra kayyım yönetimindeki belediye, benzer bir kararla emlak, çevre ve temizlik, ilan ve reklam vergisi ile su borçlarının ödenmeyen faizlerinin yüzde 90’ının silinmesi için kampanya başlattı. Vali ve Belediye Başkanı olan Osman Hacıbektaşoğlu yönetimindeki belediye 31 Ağustos 2021’e kadar yapılacak başvurularda borç faizlerinin silineceğini duyurdu. Bunu da kentteki reklam tabelalarıyla herkese ilan etti.