Sigara Zammı Sonrası Vatandaş Tütüne Yöneldi

Sigara Zammı Sonrası Vatandaş Tütüne Yöneldi

Alım gücü azalan vatandaş, sigaraya gelen zamlar nedeniyle tütüne yöneldi. Siirtli esnaf Ali Kaplan, “Geçen seneden beri 8 lira zam gelmiş. Çok kişi var diyor ya bırakacağız ya da tütüne döneceğiz. Bizim de bir düşüşümüz var.” dedi. Tütün satıcısı Serhat Aktürk ise, “Zamlardan önce gerçekten fazla iş yapamıyorduk. Durumu kötü olan insanlar geliyordu. Son zamlardan sonra memur kısımları da gelmeye başladı.” diye konuştu.

 “Tekel sigara satıyoruz. Sigara satışlarında düşüş var. Geçen seneden beri 8 lira zam gelmiş. Çok kişi var diyor ya bırakacağız ya da tütüne döneceğiz. Bizim de bir düşüşümüz var.” diye bakkal esnafı Ali Kaplan, şöyle konuştu:

“Talepte bulunuyorlar tane işi. Artık alım gücü kalmadığı için paket alamıyor. Çok kişi talep ediyor ‘tek sigara var mı, açık bulunuyor mu?’ diye. Çok soran var.

Kaçak ile tekel sigara arasında büyük bir fiyat farkı var. Paket başı en az 10 lira fark ediyor. Adam da bunu aya çarptığı zaman günde bir paket dahi tüketse ayda 300 lira yapıyor. Adam da ya tütüne yönelecek ya da kaçağa. Başka bunun çözümü yok. Günde 10 karton sigara satıyorsam şu an 4 karton, 5 karton satıyorum. Yarı yarıya fark var.”

“Alım Gücü Düştüğü İçin Herkes Tütüne Yöneldi”

Sigara zamlarıyla beraber vatandaşların tütüne yöneldiğini söyleyen tütün satıcısı Serhat Aktürk, şunları söyledi:

“Eskiden sigara zamlarından önce sigaralar uygundu fiyatları. Son zamlardan dolayı sürekli üst üste gelen zamlardan dolayı insanlarımız biraz daha tütüne yöneldi. Şu an bakıyorum memur kısımları olsun, genelde insanlarımız alım gücü düştüğü için hepsi tütüne yöneldi. Adam gelip alıyor burada sigarasını paketi 8, 9, 10 liraya geliyor. Bu sefer de insanlar tütün içmek zorunda kalıyor.

Kalın filtreyle içtikleri zaman 1 kiloda 50 paket çıkıyor ama ince filtreden içersen 8 karton çıkıyor. 8 karton da 80 paket yapar. Ortalama bir paket 8 lira, 10 liraya tekabül ediyor.

Çoğu vatandaş sürekli zam geldiğinden dolayı bırakmak isteyenler oluyor. Adam diyor ben tütün içemiyorum ama gelip tütünü içtikten sonra bakıyor ki bir daha tekel tütünü içemiyor. Çünkü tütüne alışan insan, o rahata kavuştuğu için ondan sonra normal tekel tütünü içemiyor.

Zamlardan önce gerçekten fazla iş yapamıyorduk. Durumu kötü olan insanlar geliyordu. Son zamlardan sonra memur kısımları da gelmeye başladı. Adam ‘Kardeşim benim alım gücüm var. Sigara alabilirim ama çoluk çocuğumun rızkını oraya vermem.’ diyor.”

“Yine Gitmişiz 30 Lira Vermişiz, 35 de Olsa Yine İçeceğiz”

“Varsa bir imkan içiyoruz ama yoksa tütün içiyoruz” diyen Sezai Beştaş, “İçiyoruz, yapacak bir şey yok. Varsa bir imkan içiyoruz ama yoksa tütün içiyoruz. Genellikle herkes tütüne yönelmiş ama kaçak sigara da varsa insan kaçak sigara içer. Mecbur içeceğiz, içmesek otlanacağız milletten.

Ne kadar yapıyor biz daha çok içiyoruz. Biz öyle bir insanız ki o ne kadar zamlıyor biz daha çok içiyoruz. Öyle bir durum olmuş. İstesek de istemesek de mecburen içiyoruz. Kendimizi bıraksak desek, bırakamayız. Yapacak bir şey yok. Yine gitmişiz 30 lira vermişiz. 35 de olsa yine içeceğiz.” dedi.

Tane tane almak zorunda kaldıklarını belirten Ömer Turgut, “Biz de içiyoruz sigara. Sigaraya zam gelmiş, pahalı olmuş. Zam geldi zorlanıyoruz alırken. Bakkallardan tane tane alıyoruz, iki liraya. Alıp içiyoruz. Tütün de alan var. Tütün de tane tane alıp içinler var. Ben de alıp içiyorum her zaman. Tütün daha ucuz oluyor. 10 liraya paketi. Sigara da 20 lira,30 lira.” diye konuştu.

Exit mobile version