Sıcaklar Siirt’te Kan Bağışını Azalttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızılay Siirt Şube Başkanı Nihat Altunç, hazirandan itibaren artan hava sıcaklıklarının bölgelerinde kan bağışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Altunç Ne Haber muhabirine, bağışçı sayısının düşmesi nedeniyle bölgelerindeki bazı ameliyatların ertelenmek durumunda kalabildiğini belirtti. Hava sıcaklıklarının 45 derecelerin üzerinde seyrettiği Siirt’te günlük 10 ile 25 ünite kan bağışı alabildiklerini belirten Altunç, “Normal zamanlarda 110 ünite kan verilirken yaz aylarında bu sayı epey düşüyor.” dedi.

“Negatif Gruplarda Azalma Var”

Negatif kan gruplarının bağışında ciddi oranda az bağış olduğunu belirten Kızılay Siirt Şube Başkanı Nihat Altunç, “Negatif grupların kan bağışı bizler için oldukça önemli. Bu gruplarda azalma var. Kendilerinden düzenli kan vermelerini bekliyoruz.” dedi.

Türkiye genelinde kan stoklarının kritik seviye altında olmadığını ama yaşanabilecek bir deprem gibi afet durumlarında kanın her zaman gerekli olduğunu aktaran Altunç, “Vatandaşlarımız ‘Sıcak havalarda kan bağışı yaparsam eğer sağlığımla alakalı sıkıntı yaşarım, sıcak havadan etkilenirim, hastalık bulaşır.’ gibi ön yargılar ya da korkularından dolayı kan bağışından uzak duruyor.” dedi.

Altunç, vatandaşların sıcak havalarda da kan bağışında bulunabileceğini işaret ederek şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız sıcak havadan dolayı haklı olarak bir kaygıya sahipler, ‘Acaba kan bağışına gelip araçlarda kan bağışında bulunduktan sonra, sıcak havayla birlikte bir sağlık sorunu yaşar mıyım?’ diye. Kurumumuzdaki tüm araçlarda iklimlendirme var. Kişiler, kan bağışında bulunduktan sonra biz onları hemen göndermiyoruz. Yaklaşık 15 dakika ikram bölümüne alıyoruz. Tamamen geldikleri şekilde tansiyon ve şekerleri normal düzeye ulaştığında araçlarımızdan uğurluyoruz. Kişiler bu bekleme süresini bizim yönlendirmemiz ve talimatlarımıza uyarak geçirdiği sürece bağıştan sonra sıcak havalardan kaynaklanan sağlık problemi yaşamayacaklardır.” dedi.

Sıcaklar Siirt’te Kan Bağışını Azalttı
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sıcaklar Siirt’te Kan Bağışını Azalttı
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!