Samancıların Zorlu Mesaisi Başladı

Samancıların Zorlu Mesaisi Başladı

Siirt’te artan sıcak havalarda, toz ve dumanın içinde samanları önce torbalara sonra kamyonlara yükleyen işçiler, gündüz çalışmak yerine gece ay ışığında mesai yapıyor.

Geçimlerini samancılıkla sağlayan Siirtli saman işçileri, gündüz kavurucu sıcaklığında çalışmak yerine gece saatlerinde ay ışığında çalışıyorlar. Ay ışığıyla, el ve kafa fenerleriyle akşam serinliğinde çalışan samancılar, saman dolu torbaları kamyonlara yüklüyorlar. Günlük yaklaşık 500 TL kazanan samancılar, kör eden saman tozlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

Hasat Dönemiyle Hareketlilik Başladı

Çiftçiler hasat döneminin gelmesiyle birlikte ektikleri ürünleri toplamaya başladı. Hasadın toplanması ile tarlada kalan saplar, balya makinesiyle dikdörtgen şeklinde bağlanıp, depolara taşınıyor.
Siirt’te aşırı sıcak hava ve tozlu ortamda çalışan saman işçileri, yüzlerine bağladıkları bezlerle gece saat 01.00’de çalışmaya başlayıp, sıcaklığın arttığı öğlen saatine kadar mesai yapıyor. Önce büyük çuvallara istiflenen samanlar daha sonra kamyonlara yükleniyor. 12 saatlik bu zorlu emeklerinin karşılığında işçilerin aldığı ücret ise 400 ile 500 TL arasında.

“Toz, Duman İçinde Çalışıyoruz”

Sıcak havalarda çalışmanın zor olduğunu belirten işçi “Toz ve dumanı yoğun bir iş. Bir de sıcağı çok zor. Çok sıcak bir havada çalıştığımız için perişan oluyoruz. İş saatimiz ve aldığımız para, kamyondan kamyona değişiyor. 3 saatte çuval dolduruyoruz, daha sonra yüklüyoruz. İşin riskleri de var. Kamyon devriliyor, ipler kopuyor. Birçok arkadaşımız yaralanıyor. Samanın tonuna göre iş alıyoruz ve ücret de buna göre veriliyor. Yüklediğimiz samanları yaylalara gönderiyoruz.” dedi.

“Samanlardan Çıkan Tozlar Kör Ediyor”

Samancılık işiyle uğraşan ve gece çalışan işçi, “Gündüz sıcak olduğu için daha çok gece saatlerinde çalışıyoruz. Geçimimizi samancılık işi ile kazanıyoruz. 300, 400, 500 TL’ye kadar kazanabiliyoruz. Daha ağır olması için torbaları yere vuruyoruz. Samanlardan çıkan tozlar adeta kör ediyor. Hem de torbaların ağır olmasından dolayı bel ağrısı yaşıyoruz. Sonuçta kilo başı para ile para kazanıyoruz. Torbalar ne kadar ağır olursa bizim için o kadar iyi.” dedi.

Yaptıkları işin zor olduğunu ve geçimlerini samancılıkla sağladıklarını belirten işçi,”Yaz aylarının bunaltıcı sıcak havalarından dolayı daha çok gece saatlerinde çalışıyoruz. Sıcak havada bu iş çok zor oluyor ve çok terliyoruz. Nefesimiz daralıyor. Saman torbaları genellikle 30-40 kilo aralığında geliyor. Aile geçimimizi samancılıkla sağlıyoruz.” dedi.

“Zor Olduğu İçin Gece Çalışıyoruz”

Samancılık işinin zor olduğundan dolayı gece saatlerinde çalıştıklarını belirten kamyon şoförü, “Samancılık işi çok zor bir meslektir genellikle yaz aylarında olur. Zor bir iş olması sebebiyle bu işi gece yapıyoruz. Gündüz işçilerimiz çok zorlanıyor. Gece serin olduğu için o yüzden daha çok gece çalışıyoruz. Saman işçiliğinde daha çok toz olduğu için gece çalışılması kolaylık sağlamış oluyor. İşçilerimiz günde ortalama 400 – 500 TL kazanabiliyor. Türkiye’nin her yerine saman taşıyoruz. Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Kars, Sarıkamış, Ardahan, Erzurum, Iğdır, Elazığ, Bitlis, Van, Muş, Bingöl, Tunceli, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Osmaniye gibi illere saman taşıyoruz” dedi.

Exit mobile version