“Rekolteden Umutluyuz”

“Rekolteden Umutluyuz”

Türkiye’nin birçok bölgesinde sıcak havalar bal üretimini olumsuz etkilerken Siirt’te rekoltenin yüksek olması bekleniyor.

Birçok bölgede sıcak havalar nedeniyle bal rekoltesinin düşmesi bekleniyor. Siirt’te ise, bal üretimi sıcak havalardan olumsuz etkilenmedi. Rekoltenin yüksek olması bekleniyor.

Bal rekoltesinin bu yıl yüksek olacağını söyleyen bal üreticisi ve satıcısı Cemal Tomris, “Bu yıl bal rekoltesi güzel. İlkbaharda yağışların güzel geçmesi rekolteyi etkiledi. Bu yıl rekolteden umutluyuz. Petek örümü oldu. Arılar çok çalıştığı için arı kovan içindeki sayısını arttırdı. Bu da tabii rekolteye tepki eden bir unsur. Genel olarak rekolteden umutluyuz. Her kovan başı 25 kilo bal bekliyoruz.” dedi.

Sıcak havaların bal üretimini olumsuz etkilemediğini belirten Tomris, şöyle konuştu:

“Yine yağışların olması bitki çeşitliliği ve çiçeklerin olması rekolteyi getiren önemli bir husus. Küresel bir ısınma söz konusu gerçekten ister istemez rekolteye etki ediyor ama bu sene arı çalıştı. Sıcaklık özellikle doğalda olsa balın içindeki peteğin ince ya da kalın örülmesini oluşturan bir unsur. Onu da işte bal sağımında petek kalın mı örüldü, etkilendi mi, etkilenmedi mi? Ama üretim anlamında etkilemedi diyebilirim. Eğer etkilemişse peteğin kalınlığına ve inceliğine bakılır. Onu da sağımda göreceğiz.”

Bal Satıcısı Cemal Tomris

Eylül ayında sağıma başlayacaklarını söyleyen Tomris, “Bir ay sonra eylül ayında Pervari yaylalarında bal sağımı başlayacak ama kara kovan sağımı kasımın ilk haftasında oluyor. Özellikle kara kovan sağımı soğuk yemedikçe lezzetini almıyor. Biz de soğukların gelmesini bekleyeceğiz.” diye konuştu.

Exit mobile version