Pazar da Boş Buzdolabı da

Pazar da Boş Buzdolabı da

Siirt’te semt pazarı esnafı, tezgahlarını kapatmak zorunda kaldı. Semt pazarların birkaç tane esnaf kaldı.

Alım gücünün düşmesiyle Siirtliler, sebze ve meyve alışverişlerinde tasarrufa gitti. Satış yapamayan semt pazarı esnafı da tezgahlarını kapattı. Siirtliler, de pahalı olduğu için yeterince alışveriş yapamadıklarını ve buzdolaplarının boş olduğunu belirtti.

Buzdolabını dolduramadığını söyleyen Sadullah Erden, “Eskiden buzdolabını dolduruyorduk. Şimdi onun çeyreğini de dolduramıyoruz. On bir, on iki nüfusum ben nasıl buzdolabımı dolduracağım.” dedi.

Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Erden, “Ben diyabet hastasıyım. Maydanozu götürüp limonla yiyorum ama 5 TL. Her şey çok pahalı bu kadar pahalı olmasını anlamlandıramıyorum. Artık geçinemiyoruz.” diye konuştu.

Pazara alışveriş için gelen Sadullah Erden

71 Tezgahtan Geriye 4 Tezgah Kaldı

Semt pazarı esnafının alternatif işlere yöneldiğini ifade eden semt pazarı esnafı Hasan Güneş, “İki üç ay önce 71 tezgahtı şimdi 4 tezgah kaldık. Millet gelmiyor. Gelmediği zamanda para yok. Millete de bir şey diyemiyoruz. Onlarda da yok. Burayı bırakan ya hamallık yapıyor ya da gidip mecbur manav açmış dükkan parasına çalışıyor. Elimizden geldiği kadar bizde dayanacağız sonra bırakacağız.” dedi.

Sebze ve meyveyi pahalı aldıklarını belirten Güneş, “Geçen sene yeşillik kısmında tanesi bir buçuk TL’ydi. Şimdi beş TL’dir. Elimizden bir şey gelmiyor. 4 TL’ye aldığımız malı 5 TL’ye satacağım ki ben de bir şey kazanayım. Mal pahalı olduğu için elimizden bir şey gelmiyor.” cümlelerini kullandı.

Müşterilerin sebze fiyatlarını yüksek bulduğunu ifade eden Güneş, şunları söyledi: “Geçen sene fasulyenin kilosunu 5-6 TL’ye alıyordum. Şimdi 35 TL’ye aldım. Ne kadara satayım. 40 TL diyorum o da mecburiyetten. Sırf parası çıksın diye. Müşteri diyor pahalıdır. Ben müşteriye hak veriyorum. Hakikaten zordur.”

Semt pazarı esnafı Hasan Güneş

“Şu Pazarın Haline Bak!”

Sebze – meyve haline ciddi bir borcu olduğunu söyleyen semt pazarı esnafı Cüneyt Koç, “Şu pazarın haline bak. Bir tane müşteri yok. Biz evimize ne getireceğiz. Çocuklarımız ne yiyecek. Benim şu an halde o kadar borcum var ki söyleyemem. Artık mal almaya gitmeye yüzümüz tutmuyor.” dedi.

Sebze ve meyve fiyatlarında artış olduğunu belirten Koç, “Şu an malların en düşük kilosu 20 TL’dir. Geçen sene sattığımız karpuz üç TL bu sene on iki buçuk TL. Kavun yirmi TL. Millet nasıl yiyecek. Müşterilerin hepsi benden kaçıyor. Buradan vali beye sesleniyoruz lütfen bize yardımcı olsun.” diye konuştu.

Semt pazarı esnafı Cünet Koç

“Perişan Olmuşuz”

Tezgahların kapanmasına dikkat çeken semt pazarı esnafı Kamuran Koç, “Perişan olmuşuz. Pazarın halini görüyorsunuz. 3 tezgah kalmış. Yukardaki pazarda 4 tezgah kalmış. Pazar kalmamış Siirt’te. Bazıları zarar etti. Bazıları çalışamadı, bıraktı. Bazıları Mersin’e gitti çalışmaya, bazıları çobanlık yapıyor, bazıları hamallık yapıyor. Kimse buralarda çalışamıyor.” dedi.

Alım gücünün düştüğünü ifade eden Koç, “Fiyat normal ama alım gücü yok. Millet perişan olmuş. Bugün servise bindim. 5 lira verdim, baktım 10 lira olmuş. Bugün servis 10 lira olmuş. Mazotun litresi 41-42 TL olmuş. Her şey mazotladır.” diye konuştu.

“Yandaşlar yiyor. Garibanlar ise sürünüyor. Alım gücü olan az bir şey alıyor. Diğerlerini söylemeye gerek yok” diyen Koç, cümlelerine şunları ekledi:

“Pahalılığın nedeni yetkililerdir. Yetkililer ilgilenmese herkes fiyatı artırır. Örneğin domatesin kilosu 1 TL’dir, bir bakıyorsun 10 oluyor.”

Semt pazarı esnafı Kamuran Koç
Semt pazarındaki tezgahlar kapandı
Exit mobile version